Annons
Nyheter

Intresset för friår minskar kraftigt

Intresset för friår rasar och Ams har nu 6000 tomma friårsplatser till nyår. – De senaste sex-sju veckorna har utvecklingen vikt av, men orsaken har vi inte klar för oss, säger vice Ams-chefen Lars Sjöström.
Nyheter • Publicerad 1 november 2005

Intresset för friår har minskat kraftigt, enligt en rapport från Ams. De flesta län kommer att få svårigheter att fylla platserna enligt en förfrågan som Ams sänt till länsarbetsnämnderna.

Riksdagen har beslutat om 10000 friårsplatser i år och 14000 nästa år. Till en början uppstod en rusning efter platser men efterhand har intresset svalnat. Särskilt efter sommaren har ansökningarna minskat i förhållande till Ams prognoser. Det har lett till att de flesta län inte har tillräckligt med ansökningar och att friårsplatser därmed kan frysa inne.

Annons

Bara i Gotlands, Hallands och Jämtlands län är intresset för friår tillräckligt. Störst svårighet att fylla friårsplatserna har man i Östergötlands, Skåne, Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Västernorrlands län.

– Det finns ett ganska stort utrymme på omkring 6000 friårsplatser fram till årsskiftet, säger Lars Sjöström som hoppas att Ams ska få draghjälp med att fylla platserna genom att berätta för medierna om bristen på intresse för friårsplatserna. Ams har inte försökt undersöka vad det svalare intresset beror på och har heller inga sådana planer.

Miljöpartiet var den drivande politiska kraften bakom friåret men partiets språkrör Maria Wetterstrand är inte bekymrad över det svaga intresset.

– Det är ingen tvångsreform. Poängen är inte att man ska tvinga människor att ta friår, säger hon till TT.

– Men jag skulle gissa att den här nyheten gör att det nu kommer att strömma till en hel del ansökningar. När det infördes var det mycket publicitet kring det här. Och det krävs att man blir påmind om att det här finns. Om det blir 10000 eller 14000 är inte det viktiga. Det viktiga är att de som har behov av friåret tar chansen. Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson tror att det minskade intresset kan bero på en mättnad, kanske också på en osäkerhet om det blir friår nästa år.

– Vi har de här platserna, 14000 för 2006, de står till människors erbjudande. Men finns inte behovet så kan man lägga de pengarna på arbetsmarknadspolitiska åtgärder, säger Karlsson till TT.

Enligt Ams beräkningar kommer kostnaderna för friårsplatserna i år att bli 1,4 miljarder kronor och nästa år omkring 2,0 miljarder kronor. I slutet av augusti var 12057 personer friårslediga. Sedan dess har intresset svalnat och i dag är 11714 platser tillsatta. Dessutom slutar 3768 friårslediga sin ledighet inom kort, de flesta till årsskiftet.

Enligt en undersökning som Ams genomfört har 700 personer avslutat ett friårsvikariat fram till den sista juni. Två månader senare hade 26 procent av dem varaktigt arbete, 20 procent hade andra typer av anställningar och knappt 30 procent var arbetslösa. (TT)

Sten Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons