Annons
Nyheter

"Inget slarv bakom ofrivillig graviditet"

Ultraljudsapparaten har ett antal år på nacken och den vikarierande gynekologen var ovan vid utrustningen. Så lyder chefsläkare Stefan Lammes förklaring till incidenten i den Lex Maria-anmälan han skickat till socialstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

- Det här handlar inte om något slarv. Den här typen av misstag är inte vanliga, men heller inte extremt ovanliga, säger Lamme. Jag anmäler det inträffade mest för att patienten begärt det. Visst är det en avvikelse, men jag är osäker på om det egentligen är ett Lex Maria-fall.

Annons

När Pia undersöktes var hon i åttonde veckan och hennes foster var cirka 7 millimeter långt.

- Det ska inte så mycket fantasi till för att kunna föreställa sig hur stort hjärtat är i ett så litet foster, säger Lamme. Dessutom slår hjärtat i ett foster mycket fort.

- En ultraljudsapparat fryser ett antal bilder per sekund. Med lite otur kan apparaten frysa bilderna precis mellan hjärtslagen och därmed syns de inte. En modernare apparat fryser kanske fler bilder per sekund, men även om det minskar risken för fel så finns den fortfarande. Jag tror alla gynekologer varit med om det här.

En ny ultraljudsapparat finns med på lista över investeringar som Närsjukvården Österlen ska göra under 2002. Men tills vidare används alltså den gamla.

- Experter har tittat på apparaten och enligt dem är den fullt duglig.

Något som Stefan Lamme också hoppas finna en lösning på under våren är bemanningen på gynekologimottagningen. Sedan de två ordinarie gynekologerna slutade under fjoråret har inga nya anställts. Deras arbete sköts av tre olika vikarier som alla har mycket lång arbetslivserfarenhet.

- En av vikarierna har en slags provanställning och dessutom diskuterar vi en eventuell anställning med flera andra gynekologer. Vi borde kunna lösa vårt problem under våren.

Vilken typ av gynekologer som ska anställas är dock beroende på vilken inriktning gynekologin ska ha framöver. Lamme vill nämligen vidareutveckla gynekologin på sjukhuset.

- Jag skulle vilja att vi tog hand om alla de kvinnor som lider av till exempel inkontinens och livmodersframfall. Idag är köerna till gynekologiska operationer långa och patienterna får hjälpmedel istället. Men jag skulle vilja att vi erbjöd operationer här i Simrishamn. Om det blir så behöver vi anställa en gynekolog som kan operera.

Enligt Lex Maria ska vårdpersonal anmäla incidenter som lett eller skulle kunna leda till allvarliga skador på en patient. Anmälan ska skickas till socialstyrelsen som utreder fallet och i sin tur skickar fallet vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om de ser allvarligt på incidenten. En dylik utredning tar ett halvt år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons