Annons
Nyheter

Inget nytt mellan Danmark—Sverige

Förhållandet mellan Sverige och Danmark kommer sannolikt i stort sett inte alls att påverkas av det danska valresultatet.
Nyheter • Publicerad 13 november 2007

Visserligen driver främlingsfientliga Dansk Folkeparti — som tycks få fortsätta som stödtrupp till borgerliga regeringen — och dess ledare Pia Kjärsgaard frågan om att svenska studenter som utbildar sig i Danmark ska uppvisa språkkunskaper och även för vissa utbildningar, som läkare, förbinda sig att arbeta i Danmark ett visst antal år efter examen.- Men det kommer de andra partierna inte att gå med på. Vi har en öppen arbetsmarknad och studiemarknad i Norden sedan 1955. Det kommer de aldrig att vilja ta med i en gemensam regeringsförklaring, säger Tom Bryder, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till TT.

Läget sent på kvällen var att regeringen, med Venstre och Konservative, får fortsatt förtroende. Men de blir beroende av Dansk Folkeparti — och kanske också av Naser Khader och hans liberala Ny Alliance.Det bäddar för att statsminister Anders Fogh Rasmussen, Venstre, i så fall får genomlida oroliga förhandlingar om regeringsunderlaget, säger Tom Bryder.- Det är inget bekvämt läge för den sittande statsministern med två så kravfyllda partier att vara beroende av, som har lika stor utpressningsförmåga mot statsministern.Jan Björklund, svensk utbildningsminister och folkpartiledare, var nöjd på syskonpartiet Venstres valvaka:- Det är ju bra att den borgerliga regeringen går mot sin tredje raka seger, säger Björklund till TT.- Men det är ju naturligtvis mindre bra att den blir beroende av Dansk Folkeparti, fortsätter han.

Känslorna var kluvna hos Ann Linde, internationell sekreterare i svenska socialdemokraterna (s), på danska s-vakan.Hon säger till TT att hon är glad över danska s-ledaren Helle Thorning-Schmidts starka valrörelse.- Det här valet har etablerat henne som otvetydig ledare inte bara för socialdemokraterna utan för hela oppositionen.Men hon var också ledsen över att Dansk Folkeparti har gjort ett så starkt val.Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) hade ännu sent på kvällen inte kommenterat valet.Tomas Bengtsson/TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons