Annons
Nyheter

Inget napp för test av mobiltelefoner

Tjänstemannaförbundet TCO:s krav på bildskärmar har blivit en erkänd världsstandard. Nu vill TCO också märka mobiltelefoner. Men ingen av tillverkarna av mobiltelefoner har ställt upp.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2004

Det fackföreningsägda kontrollföretaget TCO Development erbjöd i december tillverkare och operatörer att gratis testa om GSM-telefonerna klarar TCO:s krav. - Inte en enda kom in, säger Marianne Welin på TCO Development till Sydsvenska Dagbladet. I stället har företaget självt köpt in 25 mobiltelefoner som håller på att provas. Resultaten publiceras i februari. Mats Holme, vd för mobiltillverkarnas branschorganisation MTB, bekräftar för tidningen att branschen är skeptisk mot TCO:s testmetoder och kriterier. - Vi har förgäves försökt få igång en dialog om kriterierna i ett par år, säger han. Mobiltillverkarna anser att TCO:s kriterier är omoderna och överspelade. Enligt Holme finns det heller ingenting som tyder på att bättre värden enligt TCO-kriterierna skulle ge hälsovinster.  

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons