Nyheter

Inget har rörts sedan företaget lades ner

Symaskinerna är fortfarande trädda med tråd och på en träpelare sitter en påbörjad pälshatt. Det känns som om någon har lämnat lokalen för en liten stund men faktum är att Borgquists verkstad med mösstillverkning på Algatan har stått orörd sedan företaget lades ned 1978.
Nyheter • Publicerad 4 april 2005

I en låda på en hylla precis innanför dörren ligger några rutiga herrkepsar, i taket hänger rader av mallar till skärmmössor och pälshattar i hundratals modeller.

Här har åtskilliga av Trelleborgsstudenternas vita mössor sytts och formats, likaså polismössor och värmande pälsmössor.

Förra året köpte Bengt Löfberg, som sedan 1980 haft sin mäklarfirma i lokalen mot gatan, hela fastigheten på Algatan 35. Den hade då varit i familjen Borgquists ägo sedan 1878. Borgquists drev både en hattaffär i butikslokalen mot Algatan och en verkstad med tillverkning på andra våningen i den del av huset som vetter mot Hamngatan.

Verkstaden har förblivit i princip orörd och är i dag ett unikt tidsdokument över en till stor del svunnen hantverksepok.

– När jag kom hit första gången så stod allting som om de gått hem klockan 16 och skulle komma igen dagen efter, berättar Bengt Löfberg.

Dessvärre förstördes och försvann en del saker i början av detta året då huset drabbades av ett inbrott. Tjuvarna stal bland annat gamla mössmärken som låg i askar.

– Det var mer grejer här förut men de röjde runt och tömde ut massor av saker. Det såg förskräckligt ut, säger Bengt Löfberg.

Bland annat är han av med den gamla butiksskylten som hängde ut mot Algatan.

– Den kanske är här någonstans men jag har inte kunnat hitta den, säger han.

Ett par ihopsopade högar på golvet vittnar om förödelsen. Men fortfarande finns känslan av svunnen tid kvar i lokalen.

Den gamla verkstaden har också lockat en strid ström av intresserade besökare från museer och från föreningen Gamla Trelleborg. Många har haft åtskilliga idéer om vad som ska ske med alltifrån gamla formade träblock till symaskiner, inredning , mönster och gamla tyger. Men ännu har inget blivit verklighet och alltihop får stå tills vidare. – Antingen tömmer vi helt eller inget. Det går inte med något mellanting. Vi får se vad vi ska göra, säger Bengt Löfberg.

Han har nyligen påbörjat en större renovering av hela fastigheten.

– Det är ingen som har gjort något här eller i lägenheten under i stort sett sedan denna delen byggdes 1907, säger Bengt Löfberg.

Då Julia Borgquist, barnbarn till företagets grundare, fortfarande levde och bodde i huset var det enligt Bengt Löfberg en särskild känsla att gå upp i den gamla verkstaden.

– Det var lite heligt att gå upp här, säger han.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.