Annons
Nyheter

Inget fågelvirus i Danmark

(Uppdaterad)Danska myndigheter meddelar att prover från 30 döda svanar visat sig vara negativa.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2006

#Varken i Sverige eller Danmark har provtagningen på döda fåglar påvisat någon form av fågelinfluensa.

#Men i Tyskland har tio nya fall av den aggressiva formen av fågelinfluensa, H5N1, konstaterats hos döda svanar på ön Rügen. Det bekräftade tyska myndigheter på torsdagen enligt TT. #Den danska motsvarigheten till Jordbruksverket, Foedevarelsestyrelsen, kunde på fredagseftermiddagen meddela att ingen av de 30 döda svanar, som återfunnits längs Danmarks östra kust, bar på någon form av fågelinfluensavirus.

Annons

#Svanarna är insamlade från Själland, Mön, Falster och Lolland och provtagningen var en ren försiktighetsåtgärd.

– # Det dör mellan 10 000– 15 000 svanar i Danmark varje år, säger Stig Mellergaard som är chefskonsulent på den danska myndigheten.

#I morgon, lördag, kommer provsvaren från ytterligare fem svanar på ön Fyn. Men enligt Mellergaard finns det inget som tyder på att det skulle vara smittade av influensaviruset. #I Sverige har fem fåglar analyserats den senaste veckan. En av dem är en svan skickad från Ystad.

#Ingen av de analyserade fåglarna har burit på något influensavirus.

#I nästa vecka väntas provsvar från ytterligare ett par fåglar.

#Personal på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, berättar att ofarliga, eller lågpatogena, former av fågelinfluensa påträffas i svenska fåglar då och då. Men att det betraktas som normalt.

#Som läget ser ut i dag så kommer svenska myndigheter inte att vidta några ytterligare åtgärder.

– # Men vi har en kontinuerlig analys av läget, säger Marianne Elvander som är ansvarig för arbetet med fågelinfluensan på SVA.

Martin Ekelund

0411- 55 78 06

martin.ekelund@allehandasyd.s

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons