Annons
Nyheter

Ingen ökning av sexköp under fotbolls-VM

Hotet om en invasion av prostituerade under fotbolls-VM ser ut att ha blåst över. På flera håll har sexköpen till och med minskat.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2006

Frågan om trafficking fick rekordstor internationell uppmärksamhet inför fotbolls-VM. Det var tal om att mellan 10000 och 40000 kvinnor skulle "importeras" till Tyskland för bordellverksamhet.

Men enligt en delrapport från Sida och IOM (International organisation for Migration) har ökningen av sexköp uteblivit.

Annons

– Det verkar som att de som åkt till Tyskland för fotbolls-VM verkligen har tittat på fotboll och druckit öl, säger Fredric Larsson på IOM.

Den enda plats där man har noterat en ökning av antalet prostituerade är i München. I stället har antalet sexköp minskat i flera tyska städer.

– En av förklaringarna är det oerhörda arbete som myndigheter och organisationer lagt ned, bland annat på informationskampanjer. Man har kombinerat en mängd förebyggande åtgärder och de polisiära aktionerna har ökat. Det verkar ha haft en avskrämmande effekt, säger Fredric Larsson.

Tysk polis har under VM gjort regelbundna räder mot bordeller och sexklubbar.

Sidas och IOM:s slutrapport väntas i slutet av september. (TT)

Marit Sundberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons