Annons
Nyheter

Ingen majoritet för övergångsregler

Ställningarna är låsta även efter torsdagens samtal om svenska övergångsregler inför EU:s utvidgning. Ska regeringen inte förlora måste moderater och/eller folkpartister charmas, och det snabbt.
Nyheter • Publicerad 20 april 2004

- Vi stänger inga dörrar, men vår utgångspunkt är att vi inte kan bifalla regeringens skrivelse, säger Per Westerberg, moderaternas man i socialförsäkringsutskottet, efter nya diskussioner på torsdagsförmiddagen. Han väntar sig dock inga dramatiska förändringar i socialdemokraternas hållning fram till utskottets justeringsmöte på tisdag i nästa vecka. Fyra partier, kd, c, mp, och v, är helt kallsinniga till övergångsregler. Regeringen har därför i utskottssamtalen under onsdagen och torsdagen tvingats söka stöd hos moderater och folkpartister. Tomas Eneroth (s), ordförande i utskottet, sade på onsdagskvällen till TT att det inte var "alldeles jättetroligt" att någon överenskommelse skulle nås, och är hittills sannspådd. Frågan kommer sannolikt att avgöras av hur omröstningen i riksdagen den 28 april utspelar sig. Det finns en möjlighet att regeringens förslag till sist ställs mot de fyra partierna som säger nej. Mycket talar för att moderaterna i det läget lägger ned sina röster. - Det är vår normala tradition sedan 20 år, säger Per Westerberg. Skulle folkpartiet göra samma sak vinner regeringens 144 mandat över de 102 som kd, c, mp och v samlar. Splittrat fp Bo Könberg (fp) säger att partiet står vid löftet om att aktivt rösta ned regeringsförslaget. - Om det är s-förslaget oförändrat som i en beklaglig slutomröstning ställs mot avslag så kommer vi att rösta för avslag, säger Könberg till TT. Samtidigt tycker han att det "inte är så lyckligt" att ett av två förslag med 40 respektive 30 procent av riksdagen bakom sig måste vinna. - Men regeringsförslaget är så pass dåligt att vi röstar nej, säger han. Könberg har dessutom en splittrad partigrupp bakom sig. Kanske tio folkpartister väntas under alla omständigheter rösta emot. Könberg håller dörren på glänt för övriga knappt 40 fp-röster, men vill inte säga vad s måste erbjuda för att vinna dem. - Jag har fattat ordföranden (Eneroth) som att han vill föra samtal med fp och m. Jag räknar med kontakter mellan nu och tisdag, säger Könberg. Till dess ska moderaterna och folkpartiet också försöka enas om ett gemensamt förslag, säger Könberg. Per Westerberg bedömer chanserna för det till 50-50, och anger folkpartiets splittring som försvårande omständighet. Karl Vicktor Olsson/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons