Nyheter

Ingen kriminell våg efter utvidgning

Kriminaliteten i Sverige påverkades inte mycket av EU:s utvidgning förra året. Brottsligheten har redan länge rört sig över gränserna.
Nyheter • Publicerad 25 april 2005

Problemet för polisen är att det politiska EU-samarbetet inte utvecklas i samma takt som den organiserade brottsligheten över gränserna.

Inför utvidgningen luftades på sina håll farhågor för att utländska kriminella skulle få lättare att verka i Sverige när unionen fick tio nya länder som medlemmar. Ett fenomen som nämnts i de sammanhangen är stöld- och snatteriturnéer av kriminella grupper från främst Litauen.

– Vi kan se att den verksamheten fortsätter som tidigare efter den formella utvidgningen av EU, säger Niki Ekman, ansvarig för strategiska analyser vid Rikskriminalpolisens analysrotel.

– Jag har inte fått uppfattningen att någon tycker att det ökat, säger hon.

Enbart tio procent av den organiserade brottsligheten i Sverige bedrivs av utlänningar, enligt Rikskriminalen. Men hundra procent av de organiserade kriminella grupperna har kontakter med utlandet.

Branschen anammade snabbt globaliseringen, berättade Thord Modin, chef för Rikskrims analysrotel vid ett seminarium om organiserad brottslighet härom veckan. Grupperna utnyttjar modern teknik, nätverkar flitigt och har byggt upp ett system av "brottslogistiker" runt om i landet. Samma bedömning gör EU:s polissamarbete Europol i sin senaste hotbildsanalys. Brottsorganisationerna blir allt mer professionella och företagslika, anser Europol. Utpressning av främst småföretagare är en populär verksamhet och nästan lika inkomstbringande som narkotikasmuggling.

Men EU:s formella gränspolicy anses alltså inte vara den avgörande faktorn för kriminalitetens utveckling.

– Vi har hört många skräckscenarier genom åren. Berlinmurens fall gav ingen invasion av vapen och ryska kriminella, sade Modin.

Snarare är det på den brottsbekämpande sidan som EU har störst möjlighet att påverka kriminaliteten.

– Globaliseringen sker på olika nivåer. På individnivå, där brottsligheten hör hemma, finns få hinder i dag. Det finns också en mer regional globalisering på företagsnivå. Men på nationalstatsnivå rör sig globaliseringen inte lika snabbt, och där hör polisen hemma, säger Niki Ekman.

– Där är vi i ofas, och det är snarare det som är problemet, säger hon. (TT)

Karl Vicktor Olsson

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.