Ingen amnesti för apatiska flyktingbarn
– Det är oerhört upprörande, säger Rädda barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka.
Frågan om hur de apatiska barnen ska hanteras i asylprocessen har väckt stort engagemang i Sverige. Utanför riksdagshuset delade Rädda barnen på onsdagen ut flygblad som uppmanade politikerna att ge barnen livet tillbaka. Men engagemanget räckte inte till.
– Politikerna tar på sig ett stort ansvar. Situationen för några av barnen är rent livshotande, säger Petri Gornitzka till TT.
Enligt henne är hotet om avvisning överhängande för minst 20 av barnen.
Med röstsiffrorna 171 mot 124 avvisade riksdagen ett förslag som samtliga partier utom socialdemokraterna och moderaterna stod bakom. Enligt förslaget skulle alla flyktingbarn som lider av depressiv devitalisering beviljas permanent uppehållstillstånd tillsammans med sina familjer. Omkring 150 barn tros ha sådana symptom i olika grad i dag. Huruvida de lider av depressiv devitalisering skulle, enligt förslaget, bedömas av en särskild expertgrupp med barnläkare, psykiatriker och psykologer.
Debatten inför beslutet var känsloladdad.
– Jag vill ha ett Sverige som inte kastar ut sjuka barn, sade folkpartisten Mauricio Rojas.
Fler talare uppmanade socialdemokrater och moderater att följa samvetet i stället för sina partiers linjer. Det hade krävts att 25 ledamöter bytte sida för att förslaget skulle vinna. Men bara en gjorde det.
– Barnen lider svårt och är i potentiell livsfara. Jag kände att jag inte kunde göra något annat, säger moderaten Ulf Sjösten till TT.
Migrationsminister Barbro Holmberg påpekade i debatten att valet inte stod mellan att låta barnen stanna eller att avvisa dem. Svensk lag säger att barn som har livshotande sjukdomar ska få stanna om de inte kan få tillräcklig vård utanför Sverige. Enligt Rädda barnen har sedan oktober förra året 46 barn i apatiskt tillstånd fått sina fall prövade av utlänningsnämnden, tre av fyra barn har fått avslag. De som fått stanna har haft en mycket allvarlig eller livshotande sjukdom som krävt sondmatning.
Ministern underströk att alla fall även i fortsättningen måste prövas individuellt. Hon varnade för att lyfta fram ett speciellt sjukdomstillstånd och särbehandla det. Det skulle, enligt Holmberg, öka risken för att ännu fler flyktingbarn blir apatiska.
Gustav Fridolin (mp) ansåg det nästan rasistiskt att antyda att flyktingfamiljer från vissa länder skulle manipulera sina barn till att bli apatiska för att få uppehållstillstånd.
– Barn kan inte simulera ett tillstånd där man inte äter, dricker, går på toa eller kommunicerar, sade han.
Läkarkåren är inte ense om hur asylprocessen påverkar sjukdomen. Ingen ledamot hävdade i debatten att barnen skulle simulera sin sjukdom.
(TT)
Peter Wallberg