Nyheter

Inge har samlat ihopen halv miljon kronor

Nu har han nått halvmiljonstrecket, Inge "Träffen" Andersson. Pengarna ska oavkortat gå till den fond för forskning kring Parkinsons sjukdom, som han startat tillsammans med hustrun Elsa.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2002
Elsa och Inge Andersson. ARKIVBILD.
Elsa och Inge Andersson. ARKIVBILD.Foto: 

I oktober i fjol avslutades vandringsutställningen, där 100 konstnärer från Österlen bidragit med var sitt konstverk. De affischer som han tryckte upp i år har gått åt som smör i solsken. - De har varit väldigt efterfrågade och bidragit till att vi fått fått in över en halv miljon kronor, säger Inge "Träffen" Andersson. Startskottet för samlingsutställningen gick i maj 1999. Då hade jag lokala kändisar som gick runt i publiken och sålde vykort av målningarna. Danne Stråhed och Gudrun Schyman var dragplåster den gången. Sedan dess har pengarna strömmat in från olika håll, genom direkta bidrag, försäljning och även kollekt i kyrkan vid något tillfälle. Konstverken där fyra konstnärer har målat på samma duk ska nu säljas, men hur är ännu inte bestämt. - Det är ju lite synd att skilja på dem, och några är intresserade av att köpa hela samlingen, men det gäller ju att få ut maximalt pris, säger han. Kanske kan man ha anbudsgivning både på de enskilda verken och hela samlingen för att därefter välja det som ger mest pengar. Affärsmannen i honom är det fortfarande fart på fast han drabbades av Parkinson för fem år sedan. Han ger faktiskt intryck av att vara vid god vigör, men medger att han emellanåt känner av sjukdomen. - Framför allt märker jag det på rösten, säger han. Jag är hesare. Jag har svårt för att prata. Det flyter inte riktigt, och det sörjer jag för. Men det är kanske som min son brukar säga att jag har pratat för mycket i mina dar. Man har kanske bara ett visst antal ord, och när de är slut då är det slut? Glimten i ögat har han i alla fall kvar, och om krafterna står honom bi låter han förstå att det kanske till och med bli något arrangemang i parken i höst. - Det är några artister som hört av sig och vill ställa upp gratis och underhålla för att stödja fonden. Det känns förstås bra, liksom det känns fantastiskt roligt att alla dessa konstnärer på Österlen ställde upp på min idé som hade legat och grott i 40-50 år. I påsk och ett tag framöver visas samlingsutställningen på vandrarhemmet i Skåne-Tranås. Därefter har konstföreningen för Lunds lasarett hört av sig och vill visa hela samlingen. Så när försäljningen ska bli av är oklart.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.