Nyheter

Inga garantier för arbete åt alla

Ett av de löften som får många att höja på ögonbrynen är formuleringen att alla ungdomar över 18 år ska garanteras arbete.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2003

"Så sker redan idag, och vi vill att den verksamheten ska fortsätta", skriver socialdemokraterna i sitt program. Samtidigt är det ett faktum att ungdomsarbetslösheten ökar. På kommunens arbete- och försörjningsenhet blir man förvånade över formuleringen och vet först inte riktigt hur det ska tolkas. - Oj, det blir nog svårt. Att skaffa arbeten är ju arbetsförmedlingens uppgift, inte vår, säger chefen Britt-Marie Pettersson. Hon förklarar dock att kommunen har ett antal projekt för att hjälpa dem som ännu inte, av olika anledningar, står till arbetsmarknadens förfogande. - Det är särskilt viktigt för dem som har socialbidrag. Många undersökningar visar att man riskerar att passiviseras om man har bidrag mer än tre månader. Egil Ahl reder ut begreppen och förklarar att man i partiprogrammet egentligen menar att man ska kunna erbjuda någon form av sysselsättning för de ungdomar som är över 18 år och arbetslösa. - Ungdomarna ska genom kommunen kunna få hjälp med en praktikplats eller hjälp att komma in på vidare studier. Det är vi skyldiga att erbjuda.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.