Husmanskost i ny tappning
Husmanskosten har börjat bli allt vanligare på restaurangernas menyer och i våra kök. Kanske har vi börjat trötta på utländska influenser? När lokalhistoria sedan länge har skapat stort intresse i Sverige har turen kanske kommit till maten. Det tror iallafall dietisten Annika Unt från Lund.
– I dag börjar vi leta oss tillbaka till maten som mormor och morfar äter. Husmanskosten är en del av vår identitet, menar hon.
Hon har studerat vad husmanskosten egentligen består av och kommit fram till att det ofta handlar om primörer och högtidsmat. Det vi lägger på tallricken har alltid haft mycket att göra med vilken tid på året det är.
– Under vintern handlar det mycket om rejäl mat som gröt. På våren blir vi förtjusta i sparris och vårkyckling. Under sommaren plockar vi bär och frukter och så vidare, menar hon.
Hon tycker sig märka ett ökat behov av husmanskost, men i ny tappning. Framförallt efterlyser hon näringsriktig husmanskost. Detta vill gärna chark- och deliföretaget Sardus ta fasta på och lanserar nu flera produkter utan tillsatt socker.
– Socker har kommit att hamna i fokus i dag. När vi förut talade om det farliga fettet är man i dag mer oroad över hur mycket socker man får i sig, menar Camilla Tuvesson, kategorichef från Sardus.
Hon har också märkt ett ökat intresse för husmanskosten. Sylta, isterband och blodpudding har under senaste året ökat i försäljning. Camilla Tuvesson har sin egen teori om varför mormors mat har blivit så populärt.
– Vi lever i en ny-traditionell-tid. Sedan 11 september-attacken söker vi oss till tryggheten vilket visar sig på olika sätt. Familjen har blivit viktigare än karriären och vi vill gärna återgå till det vi känner till – som husmanskost, säger hon.
I förra veckan bjöd hon in kocken Marie Skogström, från Skogströms Mat och kök i Malmö, till Stolpaberga gård i Bunkeflo för att laga husmanskost i modern tappning.
– Jag har försökt blanda in nya smaker till klassiska produkter, förklarade hon.
En morotssallad kan till exempel ge krydda åt blodpudding. Eller varför inte en potatissoppa med sylta i? Syrad smak är en gammal favorit hos oss svenskar som kan avändas på olika sätt. Till exempel kan citron syra gräddressing för att piffa upp en sylta.
Kanske kommer en "modern" husmanskost att slå i Sverige där de utländska influenserna blandas med våra klassiker. Men i restaurangvärlden är det äkta nostalgi som gäller.
– På krogarna serveras bruna bönor med fläsk och liknande. Och man skäms inte att ta betalt för det heller, skrattar Camilla Tuvesson.
Sofia Bergström
Sylta med potatissallad
4 pers
600 g sylta i skivor 600 g nypotatis, kokt, tärnad eller skivad
3 dl mangoldskott
1 st salladslök, skivad
12 st soltorkade tomater i olja, skurna
1 dl solrosfrön
1 dl syltlök
rapsolja, salt och peppar 1 dl grädde med minst 30 procent fetthalt
3 msk saft från en citron
Samt rivet skal från en halv citron
Dressing:Blanda samman riven citron och citronsaft med grädden. Smaka av med socker, salt och peppar.
Lägg potatis, tomater, salladslök, solrosfrön och mangoldskott i en skål, tag en skvätt rapsolja och smaka av med salt och peppar och blanda försiktigt. Lägg upp och ringla över dressingen. 4 pers
5 st morötter lagom stora
2 st rödlökar
1 lime, skal och saft
3 msk vitt vin
1/2 dl vatten (cirka)
1/2 dl olivolja
1 liter spenat
1/2 dl rostade pinjenötter
socker, salt, svartpeppar
600 g blodpudding i skivor
Skala och ansa morötterna. Hyvla morötterna tunt med en osthyvel eller potatisskalare. Skala och klyfta löken.
Fräs allt i en kastrull med rivet limeskal, limesaft, olivolja, vin, vatten och en nypa socker i cirka fem minuter, rör om då och då. Låt sedan stå och dra vid sidan om spisen.
Vänd i pinjenötterna och spenaten strax innan servering, smaka av med salt och peppar. Salladen ska smaka lite syrligt.
Stek blodpuddingen i 4–5 minuter, lägg dem sedan ihop på tallriken och placera salladen ovanpå. 4 pers
4 st isterband
Sallad
6 dl kokt couscous
1 stort äpple
1 st rödlök i ringar
2 msk plockad persilja
4 dl rucola
Sås
2 msk sötstark senap
1,5 dl yoghurt – gärna matyoghurt
olivolja
salt och peppar
Senapsyoghurt: Mixa eller vispa samman yoghurt, senap och olja, smaka av med vinäger, salt och peppar.
Grilla eller stek isterbandet på medelvärme
Dela äpplet i tunna klyftor. Blanda samman alla ingredienserna i en stor skål smaka av med lite olivolja, salt och peppar.