Annons
Nyheter

Hundratusentals hedrade påven

Nyheter • Publicerad 8 april 2005
Begravningen av påven i Rom lockade hundratusentals.
Begravningen av påven i Rom lockade hundratusentals.Foto: Bild: Pressens Bild

Hundratusentals människor var på plats för att hedra påven Johannes Paulus II vid hans begravning på Petersplatsen i Rom.

Den tyske kardinalen Joseph Ratzinger ledde mässan och berättade inledningsvis om påvens liv som ung i Polen. Han talade även om den "övermänskliga börda" som påven burit under sin ämbetstid.

Annons

Nedanför kardinalen lyssnade 300 000 människor och på de omgivande gatorna samlades enligt nyhetsbyrån Ansa ytterligare 700 000 pilgrimer för att följa begravningen. Via tv-sändningar kunde miljontals människor följa händelserna i Rom.

Några minuter efter klockan tio inleddes begravningen av Johannes Paulus.

Applåder bröt ut när den enkla kistan av cypressträ bars ut från Peterskyrkan av tolv svartklädda bärare och placerades på ett litet podium framför altaret.

Högt uppsatta ledare från hela världen stod upp när kistan placerades i mitten av altaret.

Nya testamentet i rött band öppnades och lades på kistan och vinden lekte med sidorna samtidigt som begravningsmusik spelades och de katolska prelaterna intog sina platser.

Runt om i påvens hemland Polen hade människor deltagit i mässor inför begravningen i Vatikanen, som visades direkt på stora tv-skärmar i hela landet.

I huvudstaden Warszawa sköts salut med 26 kanoner för att hedra Johannes Paulus II efter hans 26 år långa ämbetstid. 800 000 människor samlades även på fredagen i Krakow.

Ceremonin i Rom avbröts tillfälligt när en sektion i det väldiga folkhavet som samlats på Petersplatsen krävde att påven kanoniseras omedelbart. Människorna höll upp polska flaggor och banderoller med texten "Santo subito" - "Helgonförklaring omedelbart".

Strax efter klockan halv ett avslutades begravningen och mässans slut följdes av en lång applåd. De svartklädda kistbärarna lyfte kistan och bar in den i Peterskyrkan - ackompanjerade av applåder, sång och klockringning.

Påvens stoft gravsattes efter jordfästningen i kryptan under Peterskyrkan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons