Annons
Nyheter

Hundratals svenska resenärer fast i Libanon

Hundratals svenskar har fastnat i Libanon till följd av Israels blockad av landet, enligt en talesman för flygbolaget Viking Airlines. 67 hade bokat hemresa i dag, men flygplanet lyfte aldrig från Arlanda. Därutöver har flygbolaget 800 resenärer i Libanon som bokat resa i framtiden.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2006

Även SAS Danmark flyger emellanåt svenskar till Beirut. Bolaget kör varje tisdag en flygning åt en charteroperatör från Kastrup.

– Det rör sig inte om nordiska charterturister i vanlig mening. Det handlar främst om personer som besöker släktingar och vänner i Libanon, säger Jens Langegaard, talesman för SAS Danmark till TT.

Annons

– Robotar har träffat den flygplats vi använder i Beirut. Så fort vi fick reda på det varnade vi charteroperatören för att vi av säkerhetsskäl kanske inte kan genomföra nästa flygning. Vi fattar beslut inom kort, säger han vidare. TT: Borde inte de som flög ned med er i tisdags evakueras?

– Det är charteroperatörens ansvar. Vårt intryck är att operatörens kunder har kopplingar till landet och tidigare har bott i området, säger Langegaard.

Fram till i vintras flög även svenska SAS till Beirut, men denna verksamhet avbröts i vintras av ekonomiska skäl enligt SAS kommunikationsdirektör Andris Zvejnieks.

För Viking Airlines del är problemet överväldigande och bolaget har varit i kontakt med UD för att få hjälp.

– Det är en självklarhet att man försöker utnyttja UD i den mån det går. Men de kan ju inte ställa upp med materiella resurser. Det vet vi ju sedan förut, säger Lars-Gunnar Larsson på Viking Airlines kontor i Stockholm.

– 67 hade bokat hemresa på torsdagen, en flygning som vi på förekommen anledning fått ställa in. Men det är många fler som bokat resor med oss i framtiden. Det är fem fulla flygplan som finns därnere, som ska flyga hem senare, tillägger han. I varje flygplan, av modellen MD-83, ryms 161 passagerare. Det innebär att det i runda tal handlar om 800 passagerare enligt Larsson.

– Väldigt många har lokal anknytning. De är med sina familjer. Men de flesta är svenska medborgare.

Larsson ber resenärer och anhöriga att hålla sig uppdaterade via Viking Airlines internetsida.

– Vi jobbar på att försöka få kontakt med alla så att vi vet var de är och så att vi kan nå dem när vi vet bättre besked. Men vi kan inte ta ut dem med båt heller. Hamnarna är ju också avspärrade, tillägger han.

TT: Kommer ni att skicka ned någon för att hjälpa era resenärer?

Annons

– Hur skickar man någon till ett land som är avspärrat? säger Larsson.

– Vi har flygkapacitet för att ta hand om dem om de kommer till Cypern, men hamnarna är ju också avspärrade. (TT)

Joakim Goksör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons