Nyheter

Hundratalet rutor slogs sönder i Höllviken

Höllviken drabbades av omfattande skadegörelse under den gångna helgen. En skola, en förskola, busskurer, bilar och en hamburgerrestaurang fick rutor sönderslagna. Polisen har inga misstänkta gärningsmän.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2008
Under helgen krossades 22 rutor på Burger King. Natten innan hade fyra rutor krossats med en stor sten. Anna Sjöholm är restaurangchef. Bild: Tomas Nyberg
Under helgen krossades 22 rutor på Burger King. Natten innan hade fyra rutor krossats med en stor sten. Anna Sjöholm är restaurangchef. Bild: Tomas NybergFoto: 

54 sönderslagna rutor på Ljungenskolan, 26 på Burger King, sex på Gyatrollets förskola och sju bakrutor på bilar parkerade på Gamle väg. Dessutom har ett par busskurer slagits sönder. Det är resultatet efter helgens omfattande vandaliseringar i Höllviken. Polisen har säkrat ett par blodspår men saknar vittnesuppgifter.

- Det här är en förödande skadegörelse. Det handlar om oerhört mycket pengar, säger Tenie Ericsson, förundersökningsledare på polisen i Trelleborg.

Polisen misstänker att det rör sig om ett eller flera ungdomsgäng som dragit runt på orten.

- Om det är samma gärningsmän på alla ställen är för tidigt att säga, fortsätter Tenie Ericsson som hoppas att polisen får in tips och iakttagelser.

Värst drabbad blev Ljungenskolan där hela fönsterpartier krossats.

- Det ser ut som om någon gått bärsärkagång här, säger Ulrika Burman, rektor på Ljungenskolan.

Vid tvåtiden på natten till i söndags fick vaktbolaget larm från skolan. När de kom dit fanns inga vandaler kvar men 54 rutor hade krossats.

För Ulrika Burman var det en chock att komma till jobbet på måndagsmorgonen.

- Som tur är så är det lov. Det är lite barn på fritids bara. Hur vi skulle gjort med skolbarnen här vet jag inte, säger hon när hon visar runt på skolgården.

Några fritidsbarn cyklar förbi och hon ber dem akta sig för allt glassplitter som ligger längs husväggarna. I princip samtliga rutor till skolans idrottshall har krossats liksom ett stort glasparti utanför elevkaféet. Dessutom har många av dörrarnas glasrutor krossats.

Ulrika Burman hoppas att man hinner städa upp och byta alla fönsterrutor innan barnen kommer tillbaka efter sportlovet.

Enligt Vellingebostäders fastighetschef Anders Rahdevi kommer kostnaden för glasskrossningen drabba fastigheten och inte verksamheten på skolan. Självrisken för kommunens försäkring är fem basbelopp, alltså över 200 000 kronor.

På Burger King i Toppen Gallerian krossades först fyra rutor under natten till i söndags. Sedan fortsatte vandaliseringen under natten till måndagen. Sammanlagt krossades 26 rutor på hamburgerrestaurangen.

- Här är det totalt 26 rutor som de tagit. Men det är inget på resten av gallerian. Det känns ju lite märkligt. Man undrar ju varför, säger restaurangchef Anna Sjöholm.

På Gyatrollets förskola har man fått besked att lagningen av de sönderslagna rutorna kan ta upp till en månad.

- Det är specialglas i rutorna. Nu kan vi inte använda de rummen där rutorna är trasiga. Även om de är igentejpade så är man orolig som personal och vågar inte ha barnen där. Man vet ju inte om de är där och pillar, säger Katarina Johansson, chef på förskolan.

Skadegörelsen på förskolan upptäcktes först på måndagsmorgonen. Exakt när den inträffade vet hon inte.

- Det har ju hänt någon gång under helgen, säger Katarina Johansson.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.