Annons
Nyheter

Hovrätten friade kvinna som misstänktes ha svält dotter

Göta hovrätt låter den friande domen stå fast mot en 57-årig kvinna som åtalats misstänkt för att ha svält sin adoptivdotter.
Nyheter • Publicerad 28 november 2005

När skolan slog larm vägde den då 15-åriga flickan bara 17,5 kilo. Flickan omhändertogs och några månader senare hade hon gått upp 20 kilo och växt nära en decimeter.

Men bevisen räcker inte till för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att den åtalade är skyldig, anser hovrätten i sin dom på måndagen. Samma bedömning gjorde tingsrätten i Kalmar i december förra året.

Annons

Som bevisning i både tingsrätt och hovrätt har vice chefsåklagare Kerstin Eriksson i Kalmar i huvudsak haft dotterns berättelse. Vissa av flickans uppgifter ser hovrätten som osannolika och direkt motsägelsefulla och de lämnas utan avseende.

Enligt ett psykologutlåtande har flickan en utvecklingsstörning känd sedan tidigare.

En nämndeman anmälde skiljaktig mening och ville döma mamman för grov misshandel till två års fängelse. Utredningen har visat att mamman hindrat flickan från att äta tillräckligt, anser nämndemannen.

Samma skiljaktiga mening hade en nämndeman också i tingsrättens friande dom. (TT)

Britt Ledberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons