Annons
Nyheter

Högre ränta slår dubbelt för borättsinnehavare

De flesta som bor i bostadsrätt drabbas dubbelt när räntorna stiger. Förutom högre räntekostnad kan månadsavgiften komma att stiga med många hundralappar.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

Alla med bolån kan vänta sig högre räntekostnader de närmaste åren. Speciellt utsatta är de med rörliga bolån. Flera konjunktur- och räntebedömare räknar med att Riksbankens styrränta och därmed de rörliga boräntorna om ett par år ligger på nära på dubbelt så hög nivå som i dag.

Om detta har många bostadsforskare, privatekonomer och andra vid upprepade tillfällen varnat för. Mindre debatterad är den indirekta kostnadsökningen på i många fall flera hundralappar för flertalet bostadsrättsinnehavare i form av högre månadsavgift. Många bostadsrättsföreningar har stora bolån, oftast tagna i samband med att föreningen köpt fastigheten. Speciellt vanligt med stora lån är det i storstadsområdena. När räntan stiger ökar föreningens bolånekostnad och därmed avgiften som föreningen tar ut av andelsinnehavarna. De största förlorarna är förstås alla de som bor i skuldtyngda föreningar med stor andel rörliga bolån.

Annons

– Men det är få föreningar som sitter på enbart rörlig ränta, säger Thomas Lagerqvist, förvaltningschef på bostadsrättsorganisationen SBC.

SBC har ännu inte ändrat råden till bostadsrättsföreningarna med anledningen av att ränteläget är på väg upp. SBC räknar med en gradvis räntehöjning, ingen snabb och kraftig. Det är därför för tidigt att ge några tydliga nya råd, enligt Thomas Lagerqvist.

– Det gäller att som alltid fördela riskerna med olika bindningstider på lånen, säger han. Ingen bostadsrättsförenings ekonomi är den andra lik. Någon genomsnittsförening att beräkna ränteeffekten på har inte SBC.

Men för en tänkt typförening med 20 lägenheter där hälften av föreningens kostnader består av lånekostnader och hälften av lånet är taget med rörlig ränta, ett rimligt antagande, innebär ett allmänt högre ränteläge en fördyring av månadsavgiften på i storleksordningen fyra hundralappar eller runt 15 procent.

Utöver denna höjning tillkommer förstås de vanliga taxehöjningarna som till exempel värmekostnader och sophämtning med mera.

Om bostadsrättsinnehavaren dessutom har ett privat lån på en halv miljon kronor till rörlig ränta innebär en höjd ränta från 3 till 5 procent en ökad månadskostnad på cirka 800 kronor borträknat skatteavdragseffekten. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons