Annons
Nyheter

Höga cesiumhalter i vatten vid Forsmark

Förhöjda halter av cesium har uppmätts i dränagevattnet från slutförvaringen av radioaktivt avfall vid kärnkraftverket i Forsmark. Värdena är dock så låga att de inte utgör någon fara för miljön.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2005

Dränagevattnet med de förhöjda halterna av radioaktivt cesium 137 kommer från ett fack i ett bergrum 80 meter ner i marken. Här slutförvaras låg- och medelaktivt avfall från samtliga kärnkraftverk i Sverige samt från industrin och sjukvården.

– Det är olika typer av avfall som förvaras därnere. Det är förmodligen från en eller två plåttunnor som man har ett läckage, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmarkverket.

Annons

Troligen är det fukt och dropp från bergrummet som gjort att plåttunnorna korroderat sönder och att vattnet kommit i kontakt med det radioaktiva avfallet.

– Man fyller sådana här fack med olika typer av avfall. När facket är fullt gjuter man över ett betongtak. Nu löser man det här temporärt genom att sätta över ett tak. Sedan kommer man att gjuta över ett betongtak.

Dränagevatten från facken i bergrummet samlas i en tank. I den görs regelbundna mätningar av cesiumhalten, bland annat av Strålskyddsinstitutet (SSI).

– Det är tio, tolv kubikmeter per år i genomsnitt som kommer från de här förvaren. Nivåerna är så låga att man får släppa ut det i dagvattenbrunn, säger Claes-Inge Andersson.

De förhöjda värdena av cesium i dränagevattnet ligger långt under de gränsnivåer som finns uppsatta. Enligt Claes-Inge Andersson utgör de en tiondels miljon av den normala bakgrundsstrålning som en människa utsätts för från till exempel marken. (TT)

Krister Zeidler

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons