Höga cesiumhalter i vatten vid Forsmark
Dränagevattnet med de förhöjda halterna av radioaktivt cesium 137 kommer från ett fack i ett bergrum 80 meter ner i marken. Här slutförvaras låg- och medelaktivt avfall från samtliga kärnkraftverk i Sverige samt från industrin och sjukvården.
– Det är olika typer av avfall som förvaras därnere. Det är förmodligen från en eller två plåttunnor som man har ett läckage, säger Claes-Inge Andersson, informationschef på Forsmarkverket.
Troligen är det fukt och dropp från bergrummet som gjort att plåttunnorna korroderat sönder och att vattnet kommit i kontakt med det radioaktiva avfallet.
– Man fyller sådana här fack med olika typer av avfall. När facket är fullt gjuter man över ett betongtak. Nu löser man det här temporärt genom att sätta över ett tak. Sedan kommer man att gjuta över ett betongtak.
Dränagevatten från facken i bergrummet samlas i en tank. I den görs regelbundna mätningar av cesiumhalten, bland annat av Strålskyddsinstitutet (SSI).
– Det är tio, tolv kubikmeter per år i genomsnitt som kommer från de här förvaren. Nivåerna är så låga att man får släppa ut det i dagvattenbrunn, säger Claes-Inge Andersson.
De förhöjda värdena av cesium i dränagevattnet ligger långt under de gränsnivåer som finns uppsatta. Enligt Claes-Inge Andersson utgör de en tiondels miljon av den normala bakgrundsstrålning som en människa utsätts för från till exempel marken. (TT)
Krister Zeidler