Annons
Nyheter

Historiskt få sjukskrivna

Sjukfrånvaron minskar snabbt. Inte sedan 1982 har så få varit sjukskrivna. Färre beviljas också förtidspension.
Nyheter • Publicerad 20 april 2009

I januari i år hade ungefär 112 000 svenskar varit sjukskrivna sedan minst 30 dagar. Det är hälften så många som i december och Försäkringskassans prognos är att sjukfallen under 2010 kommer att plana ut på en nivå som anses historisk.

Enligt Försäkringskassan går det inte att koppla minskningen till de nya sjukskrivningsreglerna som infördes den 1 juli förra året.

Annons

Också antalet förtidspensionärer minskar. Under den senaste tolvmånadersperioden fick 35 000 personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Inte sedan början av 1970-talet har så få beviljats förtidspension. Fortfarande har ändå drygt en halv miljon personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Det motsvarar ungefär var tionde person mellan 19 och 64 år.

Nästa år beräknas 60 000 personer antingen bli utförsäkrade eller erbjudas förtidspension, som en följd av de nya sjukskrivningsreglerna. Med tanke på att arbetslösheten ser ut att vara lika hög då som i mitten av 1990-talet krävs ett nära samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att hjälpa tidigare långtidssjukskrivna tillbaka till ett jobb, konstaterar Försäkringskassan.

(TT)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons