Annons
Nyheter

Hemtjänsten varnas i var fjärde kommun

I mer än var fjärde svensk kommun varnades hemtjänstpersonal efter att de bland annat kränkt handikappade och äldre under förra året.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2003

Enligt en undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort delades 194 skriftliga varningar ut till vårdbiträden, undersköterskor och annan hemtjänstpersonal under förra året. I 80 av landets kommuner förekom varningar, bland annat om anställda som varit berusade, sovit på jobbet, inte dykt upp till arbetspass, uppträtt kränkande mot vårdtagare eller misstänks ha stulit från dem. Wanja Astvik på Arbetslivsinstitutet har undersökt hemtjänstpersonalens arbetssituation och vad de upplever som svårt i arbetet. Vårdbiträdena har inte fått utbildning och får inte kontinuerligt stöd att hantera svåra saker som faktiskt händer i mötet med vårdtagarna. Det är väldigt starka känslor i bägge parter och där menar jag att vårdbiträdena är ganska övergivna, säger hon till TT. För att stå ut händer det att personalen tar till olika strategier som gör att omvårdnaden blir sämre. Man stänger av känslorna och koncentrerar sig på den praktiska hjälpen. Enligt Wanja Astvik är det förvånande att antalet varningar inte är fler. Samtidigt säger hon att det kan finnas ett stort mörkertal, händelser som inte anmäls därför att vårdtagaren är beroende av personalen. Naturligtvis skulle man önska att man inte behövde dela ut varningar över huvud taget men i förhållande till att vi har närmare en kvarts miljon medarbetare så tycker jag inte att det låter mycket, säger Margaretha Spjuth, sektionschef för äldreomsorg och sjukvård på Svenska Kommunförbundet. Enligt Ulla Höjgård, chef för Socialstyrelsens äldreenhet, måste man också komma ihåg att så många som 244 000 äldre och 38 000 handikappade får hjälp från hemtjänsten. Till en väldigt övervägande del präglas inte verksamheten av vanvård och dåligt bemötande, men det finns ett fåtal och de borde förstås inte heller förekomma.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons