Annons
Nyheter

Hemligt material hopp för rodelåkare

I rodel är materialet av avgörande betydelse. Svenskarna, som i Nagano sladdade ner på tolfte plats i en lånad kälke, har nu börjat komma i kapp de stora nationerna.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2002

Det hemliga vapnet i Salt Lake City blir ett nytt dämpningssystem, med ett hemligt material mellan stålmeden och trämeden. - Det gäller att minska vibrationerna i kälken, att kälken inte studsar i banan. Det gäller att använda både ögon och öron. Vi har kikat lite på den andra nationerna och sett att italienarna och tyskarna haft något nytt, säger Bengt Walden, som i par med Anders Söderberg ska göra sitt tredje OS. Och nu har svenskarna tagit fram sin egen specialblandning - och som alla andra tejpat för medarna för att dölja innehållet. Det är mycket hysch-hysch. Medarna är ungefär lika viktiga som valla för skidåkarna. Det nya dämpningssystemet testades i den senaste tävlingen - vilket gjorde att hoppet om en bra OS-placering ökade. - Vi gjorde inget bra åk rent tekniskt. Men ändå var vi på nionde plats, det kändes att det var något som gjorde att det gick extra bra. Banan i Salt Lake City är snabb. - Det är världens snabbast bana - det gäller att bli fartblind. Jag tror det gynnar oss att det går så snabbt, eftersom materialet då inte är lika viktigt. På långsamma "glidarbanor" brukar vi vara långt efter. Svenskarnas bästa placering i vinter är en femteplats i en världscuptävling i Lake Placid i början av december. Och med nytt dämpningssystem kanske det kan gå ännu bättre i OS.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons