Annons
Nyheter

Helikopterpiloten: Starten var normal

Starten med helikoptern i Heby var normal och maskinen hade lyftkraft. Därefter hände något oförklarligt. Det berättar piloten i ett första förhör med polisen efter kraschen.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

Förhöret var mycket kort och hölls strax efter olyckan på Akademiska sjukhuset i Uppsala där mannen plåstrades om. Han berättade att han har 150 flygtimmar bakom sig.

– När piloten började lyfta kändes allt normalt. Eftersom det var trångt på platsen försökte han lyfta brant och i början upplevde han inte starten som något problem. Men sedan hände något som gick väldigt fort. Han säger att helikoptern inte svarade på kommandona, säger kriminalinspektör Sven-Erik Hedberg vid polisen i Västmanland till TT. För utredarna återstår många frågetecken att räta ut. De vet att mannen tillfrågades för några månader sedan om uppdraget att flyga den 100-årige mannen och hans familj till Ljusterö, men så mycket mer känner polisen inte till.

Annons

Det är alltså fortfarande okänt om piloten arbetade för det litauiska flygbolaget som ägde helikoptern eller om han för egen del hyrt maskinen för uppdraget.

– Vi hoppas få svar på dessa frågor när ett mer ingående förhör kan hållas med piloten, förklarar Sven-Erik Hedberg.

En förundersökning har inletts för att utreda vem som är ansvarig för olyckan. Misstankarna gäller vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Piloten har inte delgetts misstanke om något brott. Orsaken till kraschen utreds av Statens haverikommission. Trots att utredarna sett SVT:s bilder av olyckan vill ingen uttala sig om varför helikoptern störtade.

– Vi är inte bortskämda med att kunna se hela händelsen, men jag vill i dag inte spekulera i olycksorsaken, säger Dan Åkerman, utredningschef vid haverikommissionen.

En rapport om olyckan väntas tidigast om sex månader.

Olyckan avslöjade att piloten bröt mot flera regler. Helikoptern saknar tillstånd att utföra kommersiella flygningar och får inte flygas inom tättbefolkade områden.

Tillståndet för den skadade 100-åringen var på torsdagen fortfarande allvarligt. (TT)

Kjell Rynhag

Västerås
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons