Annons
Nyheter

Hård kd-satsning på mjuka frågor

Trygghet och värdighet i äldrevården. Det är kristdemokraternas (kd) viktigaste fråga i valet. Partiet kämpar för att de gamla och deras anhöriga skall kunna känna fullt förtroende för vårdinrättningen. De skall veta att personalen har tid över för en klapp på kinden eller några minuters prat om väder och vind.
Nyheter • Publicerad 5 september 2002
Lars Damm, Lars Lundberg och Yvonne Sörensen-Ivancsi. Bild: Leif Möller
Lars Damm, Lars Lundberg och Yvonne Sörensen-Ivancsi. Bild: Leif MöllerFoto: 

På skolans område skall föräldrar också kunna känna 100-procentigt förtroende för att deras barn får den bästa undervisningen och att våld och mobbning har noll tolerans. Kristdemokraterna Lars Damm, Lars Lundberg och Yvonne Sörensen-Ivancsi vill se en tryggare och värdiga vård i Sjöbo. Vård, skola och omsorg måste få kosta även i ekonomisk snålblåst, menar de. Bild: Leif Möller" BORDER="0"Kristdemokraterna Lars Damm, Lars Lundberg och Yvonne Sörensen-Ivancsi vill se en tryggare och värdiga vård i Sjöbo. Vård, skola och omsorg måste få kosta även i ekonomisk snålblåst, menar de. Bild: Leif Möller Kristdemokraterna trycker hårt på de mjuka frågorna i sitt kommunala handlingsprogram. De menar att även i kärva ekonomiska tider så måste äldre- och barnomsorgen och skolan prioriteras. - Det kan aldrig vara rätt att vårdande personal får lägga ner tid på att städa. Till städning skall man ha särskild personal. Det blir bättre både för vårdtagarna, personalen och städningen, säger Yvonne Sörensen-Ivancsi egen företagare i den hushållsnära sektorn och fjärdenamn på kristdemokraternas Sjöbo-lista. Hon arbetar även deltid inom vården och kämpar för att de hushållsnära tjänsterna skall bli mer tillgängliga för äldre och handikappade. I handlingsprogrammet trycker kristdemokraterna på att man måste anställa mer personal inom den kommunala äldrevården. vårdkvalitén måste säkras och personalen får inte slitas ut. - Vi måste komma tillrätta med orsaken till de ökande sjukskrivningarna bland vår personal i kommunen. Det är en mycket viktig fråga som vi inte längre kan blunda för, betonar Lars Lundberg, lantmästare och lärare vid Skurups lantbruksskola och första namn på kd:s lista. Man vill också verka för att alla nuvarande vårdcentraler och distriktssköterskemottagningar i kommunen bevaras. När det gäller skolorna fastslår kristdemokraterna utan några "bör" att samtliga tre byskolor i Norra och Östra färs skall vara kvar. Man vill också se en omedelbar ombyggnad av Vollsjö skola till en modern F-6- skola. - Inom barnomsorgen måste grupperna storlek minskas. Självklart blir verksamheten lidande när man har 20-22 barn i en grupp. Max 16 barn per anställd borde gälla som norm. Nu när maxtaxan är införd menar vi att man också skall ge en "maxgaranti" på verksamhetens kvalité, säger Lars Lundberg. Kristdemokraterna påpekar också i sitt handlingsprogram att deras två ledamöter under den gångna mandatperioden varit närvarande vid samtliga fullmäktigemöten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons