Nyheter

Gyllene medaljläge för Tre Kronor

Tre Kronor har skaffat sig ett gyllene medaljläge i OS efter andra raka segern. Målvakten Tommy Salo tog 37 av 38 skott och räddade segern över regerande OS-mästaren Tjeckien med 2-1 (1-0, 1-1, 0-0).
Nyheter • Publicerad 18 februari 2002
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Därmed är det så gott som klart att Sverige får möta Vitryssland i kvartsfinal. Tack vare de två segrarna är det så gott som klart att Sverige vinner gruppen och får möta redan klara jumbon i den andra gruppen, Vitryssland, i kvartsfinal. Det enda lag som kan hota Sverige är Tyskland om laget tar två raka segrar mot Kanada (senare på söndagen) och Sverige på måndagen. Det blev en märklig match där Tjeckien vann skotten med förkrossande 38-22, men där laget ändå inte skapade de riktigt heta chanserna. Tommy Salo var dock en given förgrundsfigur då han klarade allt utom ett skott. Det blev en helt annan typ av match än i klang & jubelföreställningen mot Kanada (5-2). Tjeckerna hade näst intill full kontroll i mittzonen och svenskarna hade svårt med uppspelen när de långa passen inte gick fram. Men kronorna fick ändå en drömstart på matchen när Kim Johnsson sköt ledningsmålet i numerärt överläge efter 4.45. Sverige hade också ett andra mål inne (jätteskott av Mats Sundin) men det dömdes bort av domaren Stephen Walkom, Kanada, då Tomas Holmström stod i tjeckiske stjärnmålvakten Dominik Haseks målgård. Tjeckerna hade ett par gånger rejält tryck i den svenska zonen och i den andra perioden blev det allt kraftigare. Ändå kunde Sundin öka på till 2-0 efter en kraftinsats då han själv hämtade pucken vid sargen, fintade bort två tjecker på sin väg in framför mål och sedan sköt mellan benen på Hasek. Tjeckiske superstjärnan Jaromir Jagr var kort därefter nära att kvittera, men pucken dansade längs Tommy Salos mållinje. Salo fick jobba hårt i den andra perioden då han motade 17 av 18 tjeckiska skott. Men han var utan chans när Jiri Dopita slog in sin egen retur efter 10.23 sedan de svenska spelarna gett tjecken fritt fram mot Salo. Efter de två inledande segrarna avslutar Tre Kronor gruppspelet mot Tyskland natten till tisdagen, svensk tid.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.