Annons
Nyheter

Guld i blick hos allt fler svenskar

Intresset för guld ökar i takt med stigande världsmarknadspriser. I Sverige investerar allt fler i tackor och guldmynt. En del gör som Ikeagrundaren Ingvar Kamprad och satsar på guldbrytning.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2008
Bild: ScanpixFoto: 

Kamprad var tidigt ute med sin investering i Lappland Goldminers AB, när han i början av 2000-talet gick in i företaget som aktieägare.

- Då var det synnerligen svårt att få placerarna att satsa på guld. När guldpriset började röra sig uppåt kring 2004 började det lossna lite. Och nu är det ju på modet, säger Tomas Björklund, styrelseledamot och störste ägare i Lappland Goldminers.

Annons

Världsmarknadspriset på guld har sedan millennieskiftet stigit från omkring 250 US-dollar per ounce (31,1 gram) till omkring 857 dollar vid veckoslutet.

Stigande oljepris, sjunkande dollarkurs och rädsla för inflation är några faktorer som fått guldpriset att stiga, precis som har skett förr.

Ytterligare en förklaring den här gången är stigande efterfrågan på guld i Kina och Indien, där sparande i guld har gamla traditioner. Prisutvecklingen har skapat guldfeber. Av de tio miljarder dollar som satsades på mineralprospektering (förutom järn) i världen förra året gällde 42 procent guld.

I Sverige är guldprospekteringen rekordhög, och intresset koncentreras till Västerbotten, där landets två enda renodlade guldgruvor i drift finns. Det är Björkdalsgruvan utanför Skellefteå och Svartlidengruvan mellan Lycksele och Storuman.

Men fler guldgruvor planeras. Lappland Goldminers hoppas kunna starta brytning i Fäboliden utanför Lycksele 2011.

- När jag gav mig in i den här branschen kunde jag aldrig tro att det skulle ta så lång tid. Man brukar säga att tiden från prospektering till gruva är ungefär 15 år. Man får vara väldigt långsiktig, säger Tomas Björklund.

Den omfattande guldprospekteringen skapar arbetstillfällen. I Lycksele ska i höst ett nybildat företag börja utföra laboratorieanalyser av mineralprover, det första i Sverige. På sikt ska ett tiotal personer anställas.

- Vi räknar med att marknaden för analyser nästan är oändlig. Tillväxten i prospekteringsbranschen är 30-35 procent per år, säger Torbjörn Ylvén, delägare i företaget. Fonder som handlar med rent guld har blivit populära som investeringsprojekt.

- Guld är väl en av de mer populära råvarorna bland privatpersoner. Den stora tillväxten i guld under 2000-talet har varit i fonder och terminskontrakt. Fonden i sin tur köper guldtackor, så man slipper befatta sig med försäkring, lagring och hela säkerhetsaspekten, säger Torbjörn Iwarsson, råvaruchef vid Handelsbanken.

- Den handeln har ökat väldigt mycket, det är minst en fördubbling jämfört med några år tillbaka, säger han.

Annons

Men det finns också svenskar som inte nöjer sig med att äga guld i fondform, utan vill kunna känna och se på sin glittrande investering med egna ögon.

- Det är jättemånga som köper guld, och det har varit en väldigt stor ökning. I år har vi hittills sålt samma antal kilo guld som fram till slutet av september förra året, säger Christer Granath, vd för Guldcentralen. - Det är människor från hela landet som köper, allt från yngre till äldre, kanske mer på landsbygden än i storstäderna. Det är inget Stureplansfenomen, säger han.

Rent guld säljs som mynt eller i tackform, från tvågramstackor upp till 12,5 kilo.

- Det som säljs oftast är hundragramstackor (pris omkring 18000 kronor), säger Christer Granath.

TT: Hur stor är den största beställning ni fått i år?

- Den var på många kilo.

För de flesta svenskar är ändå köpet av förlovningsringar den viktigaste guldinvesteringen. Och som tur är har priset på den traditionella kärlekssymbolen inte stigit lika brant som världsmarknadspriset på guld.

- Nej, det är korrekt. Det är många andra faktorer som avgör priset i butiken, till exempel lönekostnader och frakt, säger Sten Warborn, chef för Guldfynd-koncernen.

Per Vallgårda/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons