Annons
Nyheter

Gryningspyromanen är anhållen

En 45-årig Ystadsbo, tidigare dömd för försökt till mordbrand i Dalarna, anhölls på eftermiddagen skäligen misstänkt för att ligga bakom bränderna i Simrishamn.
Nyheter • Publicerad 2 juli 2008
Bild: Emlia Söelund
Bild: Emlia SöelundFoto: 

Mannen omhändertogs av polisen på förmiddagen mellan Simrishamn och Tomelilla.

- Han kom på en blå mountainbike och vi omhändertog honom för att höra honom upplysningsvis, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid polisen i södra Skåne och också den polis som omhändertog 45-åringen.

Annons

Mannen anhölls av åklagare Magdalena Holmberg i går på eftermiddagen. 45-åringen har i omgångar uttryckt sig hotfullt i kontakter med myndigheter. Mannen ska bland annat ha berätta för Ystadspolisen att "det kommer att bli varmt i Simrishamn". Även om polisen inte bekräftar ordalydelsen konstaterar man att 45-åringen varit i kontakt med polisen flera gånger på kort tid och uttalat hot i mer allmänna ordalag.

- Eftersom bränderna inträffar som de gör och vi vet att han är här så är det naturligt att vi fokuserar på honom, säger Håkan Jarborg polismästare i södra Skåne.

Polisen satte snabbt in stora resurser från hela Skåne i arbetet med bränderna. Man genomförde dörrknackningar i områden runt de platser där det brunnit. Länspolisens tekniker gjorde också undersökningar av de fyra brandplatser. Villka fynd man gjort är inte känt.

Samtidigt som mannen plockades in av polisen genomfördes en husrannsakan i jakt på bevis i mannens bostad i Ystad. Inte heller här vill polisen gå in på vilka fynd som genomförts. Förhör har också hållits med en man närstående till 45-åringen och sannolikt kommer förhör att hållas med mannens hyresvärd.

I spaningsarbetet prioriterar polisen nu personer som, förutom 45-åringen, kan tänkas vara kapabla att genomföra den här typen av brott och som är på fri fot. Några andra frihetsberövanden var på onsdagseftermiddagen dock inte aktuella.

- Vi jobbar brett och är öppen för andra gärningsmän också. Men nu fokuserar vi på den här mannen, säger Håkan Jarborg.

Den aktuelle 45-åringen släpptes i slutet av förra året efter att ha avtjänat ett längre fängelsestraff för pyromandåd i Dalarna. Mannen misstänks också ha legat bakom en rad anlagda bränder i Ystad, Skurup och Kristianstad. Bränder som dock polis och åklagare inte kunnat binda honom vid och som han friats för i domstol.

Robert Jönsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons