Gott om lömska svampar
Svampplockarna har mycket att lägga i korgen i år. Men en bra säsong innebär också fler giftsvampar.
– Det ser ut att bli ett jättebra svampår och då är det också stor risk för ett bra giftsvampsår, säger Pelle Holmberg, svampexpert och författare till flera svampböcker.
Från flera håll i landet rapporterar svampkännare om såväl vit flugsvamp som toppig giftspindelskivling - förrädiska arter som definitivt ska ratas.
– Både vit flugsvamp och toppig giftspindelskivling växer i mossig skog med ganska lågt pH. I svenska marker har pH-värdet sjunkit och det gynnar dessa arter, säger Pelle Holmberg.
Den vita flugsvampen kan lätt förväxlas med champinjon. Men trots riskerna är det många plockare som chansar hemma i köket.
– Får de ont i magen, diarréer, börjar svettas eller får hjärtklappning ringer de till oss för att få utrett vilken risk de löper. Alldeles för ofta framkommer att de ätit svamp de inte var helt säkra på, säger Christine Karlson-Stiber, läkare vid Giftinformationscentralen.
På en hel säsong brukar Giftinformationscentralen ta emot upp mot ett par tusen samtal om svamp. Hälften rör barn som smakat på en okänd svamp.
– Vi känner inte till några allvarliga förgiftningar som uppkommit på det sättet.
Den andra hälften rör vuxna som mår dåligt efter en svampmåltid.
– Oftast kommer vi fram till symptomen kommer att avklinga utan att det blir några komplikationer. Många arter innehåller ämnen som är retande på mag/tarmkanalen, säger Christine Karlson-Stiber.
Men finns det misstanke om vit eller lömsk flugsvamp eller toppig giftspindelskivling gäller det att komma till sjukhus omedelbart. Dessa är livsfarliga att få i sig. Hittills i år har Giftinformationscentralen kännedom om två säkerställda och två misstänkta allvarliga svampförgiftningar.
– Det har dock gått bra i dessa fall, säger Christine Karlson-Stiber.
Anna Lena Wallström (TT)