Annons
Nyheter

Gösta Göransson

Gösta Göransson sitter på en historisk skatt. Inte många kan mer om Trelleborgs ål- och sillfiske från svunna tider. Och han är beredd att dela med sig av sin historia.
Nyheter • Publicerad 29 april 2005
Gösta Göransson vid en av pappans gamla snipor som brodern Stig har hittat och köpt tillbaka. Efter många arbetstimmar är den nu redo för sjösättning.Bilder: Tomas Nyberg
Gösta Göransson vid en av pappans gamla snipor som brodern Stig har hittat och köpt tillbaka. Efter många arbetstimmar är den nu redo för sjösättning.Bilder: Tomas NybergFoto: 
Gösta Göranssons har genom livet bevarat en viktig del av Trelleborgs historia. Han var den sista i långt led av yrkesfiskare och båtbyggare.
Gösta Göranssons har genom livet bevarat en viktig del av Trelleborgs historia. Han var den sista i långt led av yrkesfiskare och båtbyggare.Foto: 

Ålakossa. Slick. Snurringar. Har ni någonsin undrat vad dessa tre ord kan betyda så finns en man som garanterat sitter på alla svaren. Gislövsbon Gösta Göransson.

Nästan samma dag som andra världskriget slutade begav han sig ut i yrkeslivet. Gösta Göransson var då fjorton år och tog plats bredvid pappan i dennes egenbyggda sydkustsnipa för att dra upp sill i vattnen utanför hemmet i Östar Jär. Några månader senare köpte han in sig i ålfisket och han tog även plats i släktledet som fiskare.

Annons

Vid 62 års ålder förlorade han jobbet på den väktarfirma han då arbetade på sedan några år och när han var inne på arbetsförmedlingen fick han förslaget. Du har så mycket att berätta, varför skriver du inte en bok? Gösta Göransson satt då på massor av fotografier och kunskap om sitt forna yrkesliv till sjöss. Det blev inte bara en bok. Det blev två.

– Man vill inte att det här ska falla i glömska. Unga är intresserade men kan inte så mycket om den här tiden, säger Gösta Göransson och visar upp sina fotoalbum som nu rymmer mellan 1 000 och 1 500 bilder. En riktig skatt med andra ord.

Han sätter fingret på bild efter bild med gamla väderbitna snipor, brunbrända och utmattade fiskare samt rikliga fångster med ål.

Göstas far, Malte Göransson, var en av sydkustens främsta båtbyggare och redan tidigt var sönerna med och hjälpte till. Upp emot 60 båtar blev det och de flesta är nu spridda över landet. Men Gösta Göransson har gjort sitt bästa för att spåra vart de tagit vägen.

– Jag har pratat med så många gamla fiskare i hela Skåne. Det blev många röster till slut, säger han.

Materialet som han fick ihop samlade han i sina två böcker "Fisket och dess utövare i Trelleborg" och "Båtbyggare i Sydskåne".

Gösta Göransson drar sig till minnes sin egen tid i fiskebåten drar sig till och han himlar med ögonen.

– Där är jag. Ser ni hur trött jag ser ut efter att ha varit ute hela natten, säger han och visar ett nött svartvitt foto.

Ofta blev det nästan 100 timmar i veckan, inte dagtid, bara nätter. Dessutom skulle långa pålar drivas ner i bottnen som fäste åt näten. Ett tungt och krävande arbete.

De 20 åren efter andra världskriget gick fisket bra, även om de investerade pengarna var tvungna att dras in på en eller två månaders fångster. Under 1960-talet gick fångsterna ned och i slutet av årtiondet började de flesta i familjen förvärvsarbeta. Riskerna med uteblivna fångster var inte längre värda att ta.

Annons

Gösta Göransson tog arbete som väktare men han kunde inte helt släppa fisket. I flera år dubbelarbetade han.

– Jag försökte lägga skiften så jag kunde ut och fiska på nätterna, säger han.

Men till slut orkade han inte mer och nu har han inte varit ute på nästan femton år. Men intresset är inte slut för det. Tillsammans med brodern Stig är nu Gösta Göransson med och försöker skapa en "historisk" brygga i Gislövs hamn där träbåtar kan ligga på rad för allmän beskådan.

Men vad är då ålakossor, slick och snurrningar? De är alla gamla yrkesord för tånglake, algblomning samt småål på under två hekto.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

Gösta Göransson

Ålder:74.

Yrke/Syssla:Pensionerad fiskare och väktare.

Annons

Vad är kultur i ordets bästa bemärkelse?Att titta bakåt och bevara. Många säger nog teater och dans men när man börjar bli till åren som jag blir man nostalgiker.

Med 25 000 kronor i prispengar skulle jag kunna:Jag tror det blir en resa, antagligen till Kanada där min fru har släkt. Jag är själv inte så mycket för värme, så det passar mig bra.

GISLÖV
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons