Annons
Nyheter

Gore skänker bort prispengarna

(uppdaterad 13.40) USA:s förre vicepresident och klimatkämpen Al Gore, samt FN:s klimatpanel IPCC, får Nobels fredspris 2007, meddelar den norska Nobelkommittén. Gore väljer att donera sin prissumma till miljörörelsen.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007
Före detta vice presidenten Al Gore har belönats med nobels frdspris. Bild: AP
Före detta vice presidenten Al Gore har belönats med nobels frdspris. Bild: APFoto: Al Gore

"Jag är känner mig djupt hedrad över att ha fått Nobels fredspris", sade Gore i ett uttalande."Men denna utmärkelse är så mycket mer meningsfull eftersom jag har äran att dela priset med IPCC, världens mest framträdande vetenskapliga grupp, vars medlemmar outtröttligt och osjälviskt i många år arbetat för att förbättra vår förståelse för klimatkrisen", hette det vidare i Gores pressuttalande.Gore sade också att han kommer att donera "100 procent" av prissumman till den amerikanska miljörörelsen Alliance for Climate Protection.Den norska Nobelkommitténs ordförande Ole Danbolt Mjös sade att Gore och IPCC fått priset för "deras insats för att skapa och sprida större kunskap om de av människan skapade klimatförändringarna och för att lägga grunden för de åtgärder som krävs för att motverka dessa förändringar".

- Varslet om de framtida klimatförändringarna måste tas på största allvar, sade Danbolt Mjös sedan han offentliggjort pristagarna.

Annons

Han betonade särskilt Gores roll som "kommunikatör" och IPCC:s avgörande roll att under 20 år bereda den vetenskapliga grunden för att gå vidare och möta klimathotet.

Al Gore, 59 år, var vicepresident i åtta år under Bill Clintons tid i Vita huset 1993—2001.Han har starkt bidragit till att föra upp klimathotet högt på den internationella politikens dagordning, främst med boken och filmen En obekväm sanning. För den prisades han i fjol med en Oscar för bästa dokumentär. Han har också hållit uppmärksammade föreläsningar över hela världen.Gores klimatengagemang är inte nyvaknat. Redan 1992, innan han blev vicepresident, kom boken Uppdrag jorden (Earth in the Balance). Han var också med och arrangerade megamusikgalan Live Earth tidigare i år.En del demokrater i USA uppmanar den forne vicepresidenten att än en gång försöka sikta på Vita huset i valet nästa år. Gore har dock sagt gång på gång att han inte har några sådana planer.Vid presidentvalet 2000 förlorade Gore mot republikanen George W Bush, trots att Gore fick drygt en halv miljon fler röster. Bush vann nämligen en majoritet i elektorskollegiet. På grund av stor osäkerhet om valutgången i Florida blev valet inte klart förrän flera veckor efter valdagen, då Bush efter ingripande från USA:s högsta domstol segrade med några hundra röster.

FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), inrättades 1988. Ordförande är indiern Rajendra Pachauri.Panelen består av cirka 2 500 forskare från drygt 150 länder. Deras uppgift är att utvärdera orsakerna bakom klimatförändringarna, vilka risker de medför samt vad som kan göras för att hejda den negativa trenden. Alla slutsatser måste bygga på de senaste vetenskapliga rönen.Klimathotet blev från och med i fjol extremt uppmärksammat, både i medierna och bland politiker, beslutsfattare och allmänhet. De flesta bedömare tycks ense om att det var den så kallade Sternrapporten, sammanställd av den brittiske ekonomen Sir Nicholas Stern på uppdrag av dåvarande premiärministern Tony Blair, som bröt fördämningarna. Den presenterades den 30 oktober i fjol och sedan dess har klimatet varit på allas läppar.Men redan 2001 lade IPCC fram flera rapporter som drog i princip samma slutsatser även om omvärlden då inte reagerade.TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons