Nyheter

Gömda flyktingar får vård i Skåne

Gömda flyktingar i Skåne ska i fortsättningen inte behöva betala fullt pris för vård som är akut eller på annat sätt kräver omedelbara insatser. Precis som asylsökande ska de få en subventionerad patientavgift, beslutade regionfullmäktige på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 23 april 2008
Gömda flyktingar i Skåne ska i fortsättningen inte behöva betala fullt pris för akut vård. Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Bild: Scanpix
Gömda flyktingar i Skåne ska i fortsättningen inte behöva betala fullt pris för akut vård. Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Bild: ScanpixFoto: 

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla som vistas i landet rätt till akut och omedelbar vård som inte kan vänta. Men när de flesta betalar 140 kronor för ett vanligt läkarbesök, kostar det 1 400 kronor för den som saknar rätt dokument, enligt en tidigare FN-rapport där Sverige kritiserades för att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Region Skåne beslutade dessutom att införa kostnadsfria hälsoundersökningar för barn som vistas i Skåne under tiden de ansöker om uppehållstillstånd av anknytningsskäl, asylsökande barn till vårdnadshavare med uppehållstillstånd och vissa nyanlända barn som fått uppehållstillstånd av anknytningsskäl. Sverigedemokraterna, som i förväg demonstrerade mot förslagen, reserverade sig mot beslutet om subventionerad vård för gömda.

- Det här är det mest dumdristiga förslag som regionen någonsin fattat, sade partisekreteraren Björn Söder under fullmäktigemötet.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.