Annons
Nyheter

Goda resultat av svenskt hiv-vaccin

Vägen till ett fungerande vaccin mot hiv/aids kan vara kortare än vad forskarna hittills har trott. En svensk forskargrupp befinner sig redan på upploppet. De första resultaten ser mycket bra ut.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2006

Över nittio procent av de 38 friska försökspersonerna som har ingått i inledningsfasen av den svenska vaccinstudien har utvecklat ett immunsvar mot hiv. Det innebär förvisso inte att det är säkert att deras kroppar skulle klara av att bekämpa en hivinfektion, men det är ett första viktigt steg på vägen dit.

– Och när vi nu ser på resultaten så börjar vi undra om vi faktiskt inte har ett riktigt vaccin i våra sprutor. Det ser så pass bra ut, säger professor Eric Sandström som har lett studien tillsammans med Gunnel Biberfeld och Britta Wahren, båda professorer och verksamma vid Smittskyddsinstitutet.

Annons

Försöken ska fortsätta under hösten på friska försökspersoner i Tanzania.

– Vårt vaccin är konstruerat så att det ska kunna skydda mot flera av de cirkulerande hivtyperna i Afrika och i västvärlden, säger Britta Wahren.

Normalt består vaccin av smittämnen i låga doser som gör att immunförsvaret producerar ett eget försvar mot sjukdomen. Denna princip har inte fungerat när det gäller hiv, ett synnerligen påhittigt och föränderligt virus som nästlar sig in i kroppens arvsmassa. De svenska forskarna har därför tagit fram en metod att få olika delar av immunförsvaret att reagera — detta genom att vaccinera med delar av hiv-virusets arvsmassa, placerade i konstgjord bakteriearvsmassa.

DNA-vaccinet har injicerats med hjälp av olika metoder som forskarna har velat testa, bland annat en där vaccinet drivs in i huden med hjälp av koldioxid.

Projektet, som sker i samarbete mellan forskare i Sverige och Tanzania, är hittills i huvudsak finansierat av EU och Sida, men vem som ska betala i framtiden är inte klart. Projektet har ännu några år framför sig innan ett färdigt vaccin eventuellt kan godkännas för marknaden.

Resultaten presenteras under en pågående konferens om hiv-vaccin i Amsterdam. (TT).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons