Annons
Nyheter

Givmildhet väcktes av katastrofen

Nyheter • Publicerad 23 juni 2005

Aldrig har så mycket pengar samlats in som efter flodvågskatastrofen i Asien. Än är det för tidigt att avgöra om givmildheten håller i sig, men det finns tecken på att viljan att hjälpa ökar i tsunamins spår.

Ett halvår efter flodvågen som slog sönder tillvaron för hundratusentals människor har återuppbyggnaden långsamt kommit i gång. Globalt har 46 miljarder kronor avsatts till att bygga bostäder, skapa försörjningsmöjligheter och rusta upp infrastrukturen i de drabbade länderna – och en mycket stor del av dessa pengar är gåvor från allmänheten.

Annons

Enbart i Sverige fick frivilligorganisationerna in en miljard kronor i januari, att jämföra med de fyra miljarder som i vanliga fall samlas in under ett helt år.

– Mycket talar för att det var nya pengar. Efter en tillfällig nedgång i början av året är de flesta organisationer nu tillbaka på sina vanliga insamlingsnivåer igen, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Även Johan Schaar, Internationella Röda Korsets samordnare av tsunamihjälpen, hoppas och tror att katastrofen ökat västvärldens medvetenhet om fattiga människors utsatthet.

– Många fattiga lever helt utan säkerhet, en dimension som jag tror att allt fler i vår del av världen börjar inse.

I insamlingarnas kölvatten har det antytts att frivilligorganisationerna fått för mycket pengar, en beskrivning som Johan Schaar starkt värjer sig emot.

– Äntligen har vi tillräckligt mycket pengar för att kunna göra det vi vill göra i den här regionen. Vad vi saknar är resurser till övriga kriser.

Risken för korruption är dock överhängande när så stora summor är inblandade och i både Aceh och Sri Lanka pågår konflikter som kan försvåra återuppbyggnaden.

– I planeringen av vårt arbete har vi tagit hänsyn både till vad som är viktigt och vad som är möjligt, säger Johan Brisman, som på Sidas uppdrag samordnar de svenska återuppbyggnadsinsatserna.

– De berörda regeringarna har också själva sagt att korruption är en oerhört angelägen fråga, fortsätter han. Nu återstår att se detta i handling. Det är ju onekligen så att en rad väletablerade intressen kommer att hamna i kläm, till exempel när det gäller militären i Indonesien. (TT)

Åsa Nyquist Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons