Annons
Nyheter

Genom minnen och drömmar

Minna Weurlander är ackordionist, inte bara det hon är konsertackordionist. Hon trakterar ett dragspel som antingen benämns accordeon eller ackordion, det sistnämnda är den svenska stavningen. Hon gör det med en teknisk briljans och en mäktig precision.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2009
Minna Weurlander spelar ackordion. Bild: Ronnie Smith
Minna Weurlander spelar ackordion. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Det är en påtaglig intensitet och en hög puls särskilt i omställningarna, det är då känslan och närvaron i musiken framträder som tydligast. Skivan är fylld av passningar och bugningar mot sydamerikansk och rysk musik. Mot mästare som Luis de Matteo och Astor Piazzolla och så ryssen Vjateslav Semjonov.

Starkast är Minna Weurlander i den egna kompositionen Frida, som handlar om den mexikanska artisten Frida Kahlo, där svävar tonerna just mellan genialitet och galenskap som i någon mening präglade Frida Kahlos svåra liv av smärta och svärta. Där andas musiken både poetisk koncentration och en eftertänksam täthet.

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons