Nyheter

Går vårdprogram för att bli polis

Bara fyra av 160 elever i årskurs 9 söker till omvårdnadsprogrammet i första hand medan nya John Bauer-gymnasiet lockar tio elever. YA ha träffat fyra elever på Mackleanskolan som nu gjort sina gymnasieval.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2003

Catrin Larsson går mot strömmen och har sökt omvårdnad i både första- och andrahand. Men det är inte ett jobb inom vården som lockar. - Jag har sökt det för att jag egentligen vill bli polis. Då tycker jag att omvårdnad är bra att jobba inom några år innan jag får söka till polishögskolan, säger Catrin Larsson. Valet föll på ett mer yrkesinriktat program eftersom hon vill ha så mycket praktik som möjligt och inte så mycket teoretiska studier. Catrin Larsson tror dessutom att man kan ha stor praktisk nytta av en sjukvårdsutbildning när man sedan ska jobba som polis. Kompisen Joanna Andersson har valt en annan väg. Hon vill gå på samhällsprogrammet på en friskola, Procivitas, i Malmö. - Jag var där på öppet hus och fastnade direkt. För miljön och för hur de arbetade, allting. Det är annorlunda än att gå i Ystad, säger Joanna Andersson. Båda tjejerna menar att de inte lyssnat så mycket på vad andra tycker när de gjort sina val. Men en viss påverkan har det ändå funnits. - Jag har hört en del från mina föräldrar och från min bror som själv gick på Österport. Det var därför jag tittade efter andra skolor i första hand, säger Joanna Andersson. - Det är ett viktigt val så man måste tänka själv, säger Catrin Larsson. Linus Holmström tillhör en av de tio som sökt till fristående John Bauer-gymnasiet som ska starta i Ystad i höst. Där lockar IT-media programmet. - Det verkar intressant. Jag tycker det är intressant med data och ljud och lite allmänt om media, säger Linus Holmström. En skola med mindre elever och ett annat sätt att lära ut lockar. - Kanske blir det bättre lektioner, det tror jag, säger Linus Holmström. Tobias Larsson har valt efter sitt stora intresse: Motorer. - Jag är mest intresserad av att meka med personbilar och traktorer, säger Tobias Larsson. Det egna intresset har fått styra valet till gymnasiet enligt både Tobias Larsson och Linus Holmström. Varken föräldrar eller kompisar ska ha spelat in. - Mina föräldrar har bara sagt att jag ska gå efter det som är intressantast och inte efter vad kompisarna väljer. Man ska trivas där i tre år också, säger Tobias Larsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.