Annons
Nyheter

Fyra dog i militär olycka till havs

En helikopterolyckan som tog minst fyra människors liv på tisdagskvällen i Göteborgs norra skärgård förbryllar Försvarsmakten.
Nyheter • Publicerad 19 november 2003

Två i besättningen saknades fortfarande vid tretiden på natten. Då blev vädret så dåligt att sökandet avblåstes tills ljuset återvänder igen på morgonen. En värnpliktig ytbärgare skadades allvarligt. Försvarsminister Leni Björklund följde räddningsarbetet på distans under kvällen. Under onsdagen ska hon försöka ta sig till Göteborg för att följa arbetet på plats. - Det är en fruktansvärd olycka som inträffat. Jag tänker på de anhöriga, på arbetskamraterna och på alla som deltar i räddningsarbetet, sade Björklund till TT natten till onsdagen. Även försvarsministern frågar sig hur olyckan kunde ske. Den inträffade vid en övning som deltagarna kunde på sina fem fingrar. Det vara bara en av otaliga övningar som görs. Och inga nödanrop kom från helikoptern. - Nej, plötsligt så blev det bara en smäll och så var olyckan ett faktum, säger Björklund. Olyckan hände öster om Rörö strax före en vinschövning tillsammans med sjöräddningssällskapets kryssare Märta Collin. Helikoptern var av typen HKP 10 Superpuma med sju man ombord. Besättningen var två värnpliktiga ytbärgare, två piloter, en navigatör, en färdmekaniker samt en teknikerelev som inte var värnpliktig. En distansminut från olycksplatsen låg fiskebåten Astrid och ljusfiskade. - Vi hörde vad som hänt på nödkanalen och satte fart i den riktningen, säger skepparen Tomas Johansson till TT. Han och hans besättning såg inte själva olyckan eller den störtande helikoptern. - Vi såg hur en överlevande drogs upp och vi såg hur det flöt bränsle på vattenytan och en hel del vrakrester. Med hjälp av Astrids sonarer kunde vraket lokaliseras på cirka tolv meters djup. Det var splittrat i två delar. Efter två timmar fanns tolv räddningsfartyg på plats. Den överlevande ytbärgaren hittades först efter bara fem minuter. Omkring en timme efter olyckan hade fem av de sju tagits upp ur vattnet. Fyra av dem överlevde inte. Tillståndet för ytbärgaren, som vårdas på Sahlgrenska, bedömdes som allvarligt men stabilt. Sökandet efter de två saknade avbröts när vädret blev sämre med vindar upp mot 20 meter i sekunden. Då hade havsytan och holmar i området sökts igenom, även en helikopter med värmekamera användes och dykare hade gått ner. Olyckan förbryllar och förvånar helikopterflottiljen. - Det som förbryllar oss mest är att det inte kom något nödmeddelande från helikoptern, sade Agne Widholm, flygchef vid helikopterflottiljen i Linköping och chef för Säve, vid en presskonferens som hölls under natten till onsdagen. Besättningen hade heller ingen kontakt med Märta Collin innan kraschen var ett faktum. Besättningen på Märta Cillon slog larm när den såg vrakdelar i vattnet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons