Annons
Nyheter

Fuktskadat elskydd orsak till olyckan

Fukt och vatten som har trängt in i en arbetsbrytare monterad på taket. Fukten har sedan spridits vidare till fläktmotorn och gjort hela fläkten strömförande.
Nyheter • Publicerad 10 november 2003

Den förklaringen ger Fastighetskontoret till att spiskåpan i förskolans kök plötsligt kunde bli en livsfarlig dödsfälla. - En arbetsbrytare ska bryta strömmen när till exempel service ska utföras på ventilationssystemen. Den här satt på taket och på något sätt har fukt kunnat tränga igenom det hölje som sitter runt brytaren. Det handlar om en olycka, och sånt händer. Vi kan bara vara tacksamma för att det inte hände något ännu värre. Om det finns liknande problem på andra ställen i kommunen vet Gerttie Lindberg inte. Först nu, efter att olyckan har hänt, har Fastighetskontoret startat en kartläggning av hur många arbetsbrytare som sitter på taken, exponerade för regn och fukt. Hur ofta byter man ut de här arbetsbrytarna? - Det gör man i regel inte. Vad jag vet finns ingen gräns för hur många år de ska fungera. Den här arbetsbrytaren som kallas IP 54 är av väldigt hög kvalitet och godkänd enligt alla lagar och förordningar. Ändå har det hänt? - Ja, och därför ska vi nu se över de övriga som finns. Det kan bli tal om att sätta något skydd över dem eller flytta dem inomhus på de ställen där det går. Inspekteras de regelbundet då? - Inte just de här arbetsbrytarna, men eftersom de används när det görs service på övriga system ser man om de fungerar eller inte. Hade det hjälpt med en jordfelsbrytare i det här fallet? - Ja, för att förhindra olyckan hade det nog hjälpt, men i regel är jordfelsbrytare inte kopplade över arbetsbrytare. De är så känsliga att det kan orsaka ständiga avbrott i strömmen när de kopplas till sådana maskiner. Förskolan skulle vilja ha jordfelsbrytare. Varför har de inte det? - År 2000 kom en lag som ålade oss att sätta in jordfelsbrytare i alla nybyggnationer eller när mer omfattande renoveringar görs. Det gör vi också, men för övrigt är vi inte skyldiga att ha det. Men kan man verkligen motivera att vissa skolor och förskolor ska vara säkrare än andra? Hur förklarar man det för föräldrarna? - Jag kan inte svara på varför vi inte har det på alla skolor. Det är inte upp till oss att fatta det beslutet. Vi följer bara de lagar och förordningar som finns.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons