Nyheter

Fritt fram för drogtest

Det är ingen kränkning av de mänskliga rättigheterna att göra drog- eller alkoholtester på personalen. Det står klart sedan Europadomstolen avvisat ett klagomål från en städerska på ett kärnkraftverk.
Nyheter • Publicerad 7 april 2004

"Individens skyddsvärde väger i de här sammanhangen mindre än motstående intressen", säger Annamaria Westregård, universitetslektor i Lund till nyhetstjänsten Juridik idag. Arbetsgivaren hade träffat avtal med facken på arbetsplatsen om att personalen skulle drogtestas, även personal som inte rörde sig i riskutrymmen på kärnkraftverket. Kvinnans fackförbund, Elektrikerförbundet, hade inte skrivit under avtalet. Fallet prövades i Arbetsdomstolen (AD) som godkände drogtestet. Kvinna gick då vidare till Europadomstolen. I sin analys av domstolens beslut säger Annamaria Westregård att när det gäller mänskliga rättigheter väger andras intresse av att slippa utsättas för fara på grund av drog- och alkoholpåverkade personer tyngre än dessa personers rätt att få ha sitt missbruk i fred, skriver Juridik idag.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.