Annons
Nyheter

Frida direkt till Globen

Nu kan schlagerexperterna sluta slita sina hår. Från Melodifestivalens tredje deltävling, som utan tvekan har varit den mest svårtippade, gick BWO och Skivarpsbon Frida Muranius vidare till Globen. "Jag är helt snurrig", säger Frida Muranius direkt efter tävlingen.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2008
Vinnargänget i Linköping. Bild: Scanpix
Vinnargänget i Linköping. Bild: ScanpixFoto: 

Alla var överens om att schlagerkalaset i Linköping var den deltävling där precis vad som helst kunde hända. Men svenska folket visste att de vill se BWO och Frida Muranius featuring Headline i final.

Mest överraskande var det att Frida Muranius med sin sommarspralliga "Upp o hoppa" skickades direkt till Globen. Det var en märkbart rörd Frida som sjöng vinnarlåten en andra gång, medan publiken i Cloetta center faktiskt gjorde precis som hon sa. Hela arenan fullkomligt dansade när hon framförde låten. Hon hade svårt att sätta ord på sina känslor efter segern.

Annons

- Kom tillbaks med den frågan i morgon, jag är törstig, säger hon.

Hur hon ska fira på efterfesten är egentligen det enda hon kan svara på utan att behöva tänka länge.

- Jag ska bli full, säger hon och ler.

BWO lyckades också, något mindre oväntat, charma tv-tittarna på lördagskvällen. Alexander Bards gigantiska tyllkrage och Marina Schiptjenkos märkliga klövar till skor gick alltså hem hos svenska folket. Eller så var det, kanske mer sannolikt, Martin Rolinskis sugande blick och electropopiga stämma som fick tittarna att lyfta telefonlurarna och rösta på Madonna-doftande "Lay your love on me".

- Det är en fantastiskt stor lättnad, säger Alexander Bard.

Trots att gruppen var spelbolagens lågoddsare hela veckan var de inte säkra på vinst:

- Det har känts bra hela veckan och vi tycker låten är bäst, men det är svårt att veta vad alla andra tycker, säger Martin Rolinski.

Alexander Bard sa tidigare i veckan att Linköping var en svårare nöt att knäcka än Belgrad, och nu kan det alltså bli upp till bevis, om de skulle lyckas vinna i Globen den 15 mars.

- Vi vill åka till Belgrad och visa upp något som både svenska folket tycker om och som skulle funka där, det är vårt mål, säger Alexander Bard.

Till andra chansen skickades färgglada Caracola och operarockiga Thérèse Andersson. För veckans skräll står Patrik Isaksson & Bandet, som med "Under mitt tunna skinn" varken kom till Globen eller Andra chansen. Kanske spelade hans uppenbara röstproblem in.

Annons

Kristian Luuk hade blivit ordentligt varm i kläderna till årets tredje deltävling. Dock bytte han om efter att ha gjort en entré som kan komma att gå till schlagerhistorien. I klädd en kycklinggul dräkt à la Carolas "Främling"-bidrag för 25 år sedan dansade han in på scenen.

Av alla musikaliska bidrag den här veckan var det dock pausunderhållaren Björn Gustafsson som rev ner störst applåder i Cloetta center. Efter att ha sjungit en Céline Dion-låt på knackig franska och spelat munspel förklarade han sin kärlek till Kristian Luuks flickvän Carina Berg i en öm ballad.

Publiken var inte lika svag för Bobby Ljunggren-ballader den här gången.

Förra veckan skickades Sanna Nielsens "Empty room" direkt till Globen, medan Ainbusks "Jag saknar dig ibland" kom på sjätte plats på lördagskvällen.

Indiepop gick inte alls hem hos schlagerpubliken, Eskobars bidrag kom sist i tävlingen.

Sara Åkesson och Therese Nyberg/TT Spektra

sara.akesson@ttspektra.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons