Annons
Nyheter

Fredspriset till bank för fattiga

Muhammad Yunus, som grundat en bank för smålån till fattiga i Bangladesh, Grameen Bank, får Nobels fredspris 2006, tillkännagav Norska Nobelkommittén på fredagen. Priset delas mellan Muhammad Yunus och Grameen Bank.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2006

– Jag kan inte tro det. Jag är väldigt glad och tacksam, säger en överraskad Muhammad Yunus till norska NRK på telefon från Bangladesh.

Banken med omkring 1 o00 kontor runtom Bangladesh ger kredit till över 2 miljoner av landets fattigaste och har lånat ut över 2 miljarder dollar.

Annons

En överväldigande majoritet av bankens kunder, hela 94 procent, är kvinnor.

Muhammad Yunus är professor vid ekonomiska institutionen vid universitetet i Chittagong.

Han bildade 1974 Grameen-rörelsen för lokalstyre som bygger på landsbygdsbefolkningens medverkan. Principen övertogs av Bangladeshs regering 1980. Muhammad Yunus och Grameen Bank får priset för "sitt arbete för att skapa ekonomisk och social utveckling underifrån. Varaktig fred kan inte skapas utan att stora folkgrupper finner vägar att bryta sig ut ur fattigdom. Mikrokredit är en sådan väg", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Priset ger vid sidan av äran Yunus och banken vardera 10 miljoner svenska kronor.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons