Nyheter

Förvirrande för nya i riksdagen

De 349 valda ledamöterna samlades till upprop i riksdagen på måndagen. Av dem är 114 nykomlingar.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2006

– Det är superförvirrande, sade den nyinvalda moderaten, författaren och journalisten Maria Borelius, på väg in till uppropet i riksdagens plenisal.

Hon har de senaste dagarna gått en introduktionskurs för nyvalda ledamöter och konstaterat att det är svårt att hitta i riksdagens lokaler.

– Och jag som har så dåligt lokalsinne.

Maria Borelius var inte ensam om att ha svårt att hitta, köer bildades vid placeringstavlorna vid entrén som visade ledamöternas platser i plenisalen. Det var dock inte bara nykomlingarna som var förvirrade. Också centerledaren Maud Olofsson hade svårt att hitta sin plats.

– Är den ända där borta ? sade Olofsson efter att till slut ha upptäckt den.

Ledamöterna kom till en nyrenoverad plenisal. För 65 miljoner kronor så ska lokalen nu uppfylla brandsäkerhetskraven. Elektroniken för voteringarna har gjorts om så att ledamöterna kan rösta även från andra stolar än de egna. Närmast talarstolen finns 50 särskilda debattstolar, så att det inte ska se allt för glest ut när debatter hålls. De nya blåa stolarna ska också vara bekvämare än de gamla, med justerbart ryggstöd. De saknar dock huvudstöd, så det blir svårare att somna under tråkiga debatter.

Även talmansstolen är ny.

– Jag tror att det kommer att leda till gladare talmän med mindre ont i ryggen, sade riksdagens ålderspresident Per Westerberg (m) när han hälsade ledamöterna välkomna.

Westerberg kom till riksdagen som ersättare för ett statsråd 1977, var näringsminister i den borgerliga regeringen 1991-1994 och har tjänstgjort som förste vice talman sedan 2003. Den borgerliga majoriteten föreslog vid uppropet honom som ny talman. Hans främste konkurrent är den innevarande talmannen, socialdemokraten Björn von Sydow.

Omröstningen inleddes strax före lunch. (TT)

Peter Wallberg7TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.