Nyheter

Förundersökning återupptas mot ishockeyspelare

Förundersökningen mot landslagsspelarna Kristian Huselius, Henrik Tallinder och Andreas Lilja tas upp på nytt. Nu misstänks de för sexuellt utnyttjande.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2005

Överåklagare Birgit Thunved tycker att det var fel av kammaråklagare Henrik Rasmusson i Stockholm att lägga ned förundersökningen mot de tre ishockeyspelarna. Thunved är chef för en specialenhet inom åklagarväsendet i Göteborg, en enhet som bland annat ska utöva tillsyn av hur sexbrott utreds av åklagare.

– Det finns skäl att anta att brott begåtts, nämligen sexuellt utnyttjande, säger hon till TT.

Efter att ha granskat händelserna närmare har hon beslutat att förundersökningen ska tas upp igen. Förra gången förhördes Huselius, Tallinder och Lilja upplysningsvis efter våldtäktsanmälan. Men förundersökningen lades snabbt ned eftersom åklagaren ansåg att brottet inte gick att styrka. Birgit Thunved har funnit flera brister i den nedlagda utredningen.

– Det finns mer att utreda i det här ärendet och skäl att höra flera personer, bland annat den unga kvinnan, säger hon.

Enligt Thunved har kvinnan bara hörts en gång om händelsen och det var i ett tidigt skede. Förhöret hölls på sjukhuset direkt efter det påstådda övergreppet. På sjukhuset togs också urin- och blodprover på kvinnan som aldrig analyserats.

Birgit Thunved är också missnöjd med att kvinnan inte fick något målsägarbiträde. Advokat Leif Silbersky, som försvarade spelarna när förundersökningen lades ned, är mycket förvånad över överåklagarens beslut.

– Jag är extremt förvånad. Det här hade jag aldrig väntat mig. Det verkar som om åklagaren fallit för trycket från massmedierna, säger han till TT.

Silbersky har utgått från att Henrik Ramusson lade ned förundersökningen på goda grunder.

– Jag trodde att vi hade satt punkt för hela den här historien och att killarna var tillräckligt bestraffade genom att de blivit uthängda i medierna, fortsätter han.

Leif Silbersky ska på torsdagen diskutera med de misstänkta spelarna om han ska fortsätta att företräda dem som försvarare. Förundersökningen leds nu av kammaråklagare Anne-Marie Bergström i Stockholm och kommer att drivas med förtur.

Det var natten till den 9 februari som de tre ishockeyspelarna hade sex med kvinnan på ett hotell i Stockholms city. De hade tidigare på kvällen träffats på en krog. Efter händelsen anmälde kvinnan trion för våldtäkt. Spelarna tillstår att de haft sex med henne men menar att hon gick med på det frivilligt. Kvinnan minns själv inte mycket av natten.

Efter några dagar sparkades Linköpingsspelarna Kristian Huselius och Henrik Tallinder från sin klubb. Andreas Lilja fick inte sparken, men blev avstängd av sin klubb Mora. (TT)

Kjell Rynhag

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.