Annons
Nyheter

Fortsätter raset för IFK Simrishamn?

"En stolpe kan stå i vägen för ett förnyat kontrakt och en hederlig "tåfjolla" kan avgöra guldstriden" skriver YA:s sportkrönikör Jan Ohlsson inför den lokala fotbollsspurten.
Nyheter • Publicerad 6 september 2004

Om man liknar den lokala fotbollen vid ett travlopp befinner sig lagen - uppåt 50 stycken bara i sydöstra Skåne - i det skede av loppet när ekipagen försöker hitta rätt position inför upploppsrakan. Det kämpas och stånkas i den sista kurvan, allt i akt och mening att hitta ett perfekt slagläge inför själva spurten.

Det är just där lagen befinner sig, en vecka in i september och en månad före den sista omgången. Skönspel och spelmässiga experiment får stå tillbaka för vassa armbågar och befriande sparkar. Det lag som vill genomföra en sista match på "liv och död", det laget finns inte: Kontraktet ska vara hamn innan dess.

Annons

De flesta lag har fyra matcher kvar att spela men på vissa håll skulle man redan kunna sprätta upp champagnekorkarna. Jag tänker på Branteviks IF:s herrar och Skurup AIF:s damer; grattis redan nu! I andra fall kan man konstatera att säsongen varit en enda lång pina och att höstens sista domarsignal antagligen mest kommer som en befrielse. Köpingebros och Ingelstorps herrlag har haft det riktigt tungt, för att inte tala om hur Charlo/Rynges damer haft det. 14 matcher har resulterat i 13 förluster. Och målskillnaden värmer knappast den heller: Minus 83!

Men i de allra flesta fall går det inte att utse vare sig vinnare eller förlorare. Serierna lever och är fyllda av nerver. En stolpe kan stå i vägen för ett förnyat kontrakt och en hederlig "tåfjolla" kan avgöra guldstriden.

Ystads IF och Sjöbo IF tillhör båda giganterna inom den lokala fotbollen, om man ser det ur en tioårsperiod. Men båda lagen är ute på hal is och har en tuff resa framför sig innan kontraktet är säkrat.

Efter en bedrövlig vår har YIF-fotbollen alldeles uppenbart dragit i gång operation "rädda kontraktet" och vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Det är starkt gjort av ett lag som inte längre är självklar på fotbollstronen i sydöstra Skåne. I division 4 imponerar nämligen Tomelilla IF och har ett kalasläge att avancera. För att återkoppla till travspråket: TIF ligger i vinnarhålet. Om inte YIF bättrar på sin nuvarande tabellposition lär det bli ett divisionsbyte mellan YIF och TIF men, som sagt: Höstformen tyder på att "Nisse Bagare" fått ordning på sitt lag. YIF är visserligen tre poäng bakom Asmundtorp på kvalplatsen, men har samtidigt bara fem pinnar upp till en fjärdeplats i tabellen.

Lite lustigt i helgen: Att Don Magnusson och Martin Lundgren båda blev målskyttar för sina nya lag. För bara några veckor var Don och Martin två missnöjda och petade anfallare som kommit på kant med sina tränare i YIF respektive Sjöbo. Lagen bytte forwards med varandra och, hokus-pokus, nu jublar alla parter. Så enkelt det kan vara ibland. . .

På tal om Sjöbo IF så får förmodligen föreningens tjejer använda ett slags fotbollslexikon för att begripa ordet "nedflyttningsstrid". Det finns inte i deras värld. A-laget har under hela 2 000-talet klättrat i seriesystemet och är med språng på väg upp i division 1. Som om inte det skulle räcka blev 17-årstjejerna skånska mästare i går.

Allra mest anmärkningsvärt när det gäller den lokala fotbollen just nu är ändå det som håller på att hända i Simrishamn. För fyra år sedan spelade anrika IFK Simrishamn i division 3 medan Branteviks IF höll till i division 7. Ett ganska rimligt styrkeförhållande, om man bara tittar på orternas storlek. Nästa år kommer Brantevik att spela i fyran medan IFK Simrishamn - och de här orden hade jag helst sluppit skriva - kan spela i division 7.

IFK Simrishamn. I division 7.

Just nu är det bara målskillnaden som håller IFK Simrishamn på rätt sida om kvalstrecket.

Pengarullningen inom Österlenfotbollen skördar sina offer. . .

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons