Nyheter

Fortsatt oroligt i Danmark

Även i natt har det brunnit på flera håll i Danmark, för åttonde natten i rad. Cykelskjul, sopbehållare och bilar har antänts.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2008

Totalt greps 25 personer runt om i landet i samband med anlagda bränder, men tolv släpptes snabbt igen. Två fastigheter, i Bröndby Strand och Roskilde, fick tillfälligt utrymmas vid bränder, enligt polisen.

I Roskilde kastades en brandbomb ner i källaren. Branden kunde snabbt släckas och de boende återvända. Strax efteråt kastades ytterligare en brandbomb mot ett bostadshus i närheten och två lastbilar stacks i brand. Fyra minuter senare träffade polisen på tre unga män som var sotsvarta

och luktade bensin. De greps.

I Bröndby Park sattes ett skjul i brand och röken vällde upp i fastigheten som fick utrymmas tills branden var släckt.

Polisen hade stora styrkor ute och specialbevakade skolor och andra institutioner som var särskilt utsatta för pyromanerna natten innan. Enligt rigspolitiet var det färre bränder i natt än de två föregående nätterna. Värst drabbat var som flera gånger tidigare Vestegn, en grupp kommuner

väster om Köpenhamn. Där rapporterades 14 bränder, bland annat i en husvagn och en kolonistuga.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen sade på söndagen att bränderna måste stoppas. Han sade också att samhället inte kan skyllas för situationen som uppstått. Ansvaret ligger hos de unga själva, säger han.

-Vi måste slå fast att det är de ungas ansvar - och det är deras föräldrars ansvar, sade han till danska TV2. TT 

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.