Nyheter

"Fortsatt förtroende för Röda Korset"

Det är inte bara Ruth Linn i Karup som upprörts över uppgifterna om Röda Korsets chefslöner. - Jag har fortfarande förtroende för Röda Korset och har nyligen omvalts som ordförande i Sjöbokretsen för ytterligare tre år. Men visst har jag blivit omskakad, säger Britt Persson, Sjöbo Röda Kors.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2003

Ett "Röda Korsbladet Special" har skickats ut till alla medlemmar i landet och där svarar riksordförande Anders Milton på en rad frågor. Han garanterar att alla insamlade medel går direkt till humanitär verksamhet. Medlemsavgifterna används för att finansiera en del lednings- och organisationskostnader och de pengar som satsats på börsen är främst arv och donationer, där avkastningen använts till olika ändamål, skriver han bland annat. När det gäller lönerna, påpekar Anders Milton att generalsekreteraren, Christer Zettergren, utför ett dygnetruntarbete som kräver goda kvalifikationer. Fallskärmar förekommer inte längre inom Röda Korset. Den informationen har delvis lugnat medlemmarna, men det tycks fortfarande finnas ett visst missnöje. -?Visst tycker jag att lönerna är höga, men å andra sidan är man inte insatt i chefslöner, man har inget att jämföra med, säger Britt Persson. Hon har mött en hel del medlemmar som är upprörda, främst över toppchefernas löner. - Men det är ingen som rest sig upp och sagt att "nu lämnar jag Röda Korset", säger hon. Birgitta Knutman, ordförande i Öveds-Östra Kärrstorps krets, tycker personligen också att lönerna är "i överkant" bland topparna i Röda Korset. - Det är ju svindlande belopp, säger hon. Förklaringen är förstås konkurrensen om att chefstjänstemännen. - Men jag tror det här kan skada vårt förtroende, och det är inte bra. Vi behöver istället fler medlemmar. Birgitta Knutman välkomnar dock den bantning av organisationen som nu genomförs. - Under 1980-talet, när allt var så hoppfullt, växte den kanske lite för mycket, menar hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.