Annons
Nyheter

Försvarsminister Mikael Odenberg avgår

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgår, bekräftar en källa för TT. Handelsminister Sten Tolgfors efterträder Odenberg. Nedskärningar i försvaret har bidragit till Odenbergs beslut.
Nyheter • Publicerad 5 september 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

- Att var statsråd är inte jobb utan ett förtroendeuppdrag. Jag vill kunna se mina medarbetare i ögonen, sade Odenberg.

Han förnekade att det skulle finnas andra orsaker än oenighet om försvarspolitiken till att han avgår. Odenberg sade samtidigt att "det känns ledsamt".

Annons

Mikael Odenberg är en trotjänare inom moderaterna och har varit försvarsminister efter alliansens valseger i fjol. Han var gruppledare för den moderata riksdagsgruppen mellan 2003 och 2006. Han har suttit i riksdagen sedan 1991. Innan dess var han landstingspolitiker i Stockholm från 1976.

- Det är oväntat och tråkigt. Vi har haft ett gott samarbete som har fungerat bra men jag accepterar hans avgång, säger vice ordföranden i försvarsutskottet, Rolf Gunnarsson (m).

Försvarsutskottet befinner sig på resa i Japan. Statsminister Fredrik Reinfeldt och Mikael Odenberg har talat med Gunnarsson.

Vad ledde fram till avgången?

- Det är väl debatten som funnits i medierna mellan Anders Borg och Mikael Odenberg. Odenberg tyckte väl att nedskärningarna blir för stora, även jag har försökt påverka. Men nu har en av dem avgått och jag kommer stå bakom det nya försvarsanslaget. Nu blir det ännu viktigare att vi vänder på kronorna som vi får, säger Rolf Gunnarsson, som betonar att han kommer stå bakom den kommande budgeten.Innan den nya regeringen presenterades i höstas betraktades han som en av huvudkandidaterna till posten som finansminister. Det jobbet gick dock till Anders Borg som under sommaren haft synpunkter på hur mycket pengar som går att spara inom försvaret.

Tillsammans med Anders Borg och företrädare för andra allianspartier ingick Odenberg i den arbetsgrupp inom alliansen som arbetade fram grundplanerna för regeringens ekonomiska politik.Mikael Odenberg är tredje ministern på mindre än ett år som statsminister Fredrik Reinfeldt tappar. Kort efter valet tvingades Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò lämna regeringen. Borelius, som var handelsminister, hann sitta åtta dagar på sin post innan svart anlitade barnflickor och oklara skatteaffärer blev hennes fall.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons