Annons
Nyheter

Första importen av smågris från Finland

Sverige har för första gången importerat smågrisar från Finland. Den svenska bristsituationen gör att importen kan bli permanent.
Nyheter • Publicerad 4 november 2005

Slakteriet SLP i Helsingborg låg bakom den import på cirka 1200 grisar som anlände på lastbil med färja från Finland tidigare i veckan. Grisarna får växa till sig hos en skånsk uppfödare innan de ska till slakt hos SLP. Slakteriets vd Peter Johansson tror på fler grislaster.

– Det är naivt att tro att vi ska kunna leva skyddade från omvärlden samtidigt som vi finns på en avreglerad marknad i EU, säger han till lantbrukstidningen ATL.

Annons

Bristen på smågrisar i Sverige uppskattas av branschjätten Swedish Meats till 40000 djur. Swedish Meats har tidigare också övervägt import, men bedömde då att det skulle bli för dyrt. Men ATL uppger att planerna nu åter är aktuella.

En permanent smågrisimport hotar att helt slå ut de svenska uppfödarna. De anser att konkurrenssituationen blir ojämn eftersom uppfödningen subventioneras av finska staten.

– I grunden är det här inte klokt, säger Sveriges grisproducenters ordförande Lars Hultström till tidningen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons