Annons
Nyheter

Första domen med nya sexlagen

Nyheter • Publicerad 8 november 2005

Svea hovrätt skärpte på tisdagen straffet för våldtäkt för en 21-årig man som haft samlag med två unga kvinnor när den ena sov och den andra var redlöst berusad. Svea hovrätt tillämpar därmed för första gången den nya sexualbrottslagens strängare syn på den sortens övergrepp, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Med den gamla sexualbrottslagen, som gällde fram till den sista mars i år, skulle det som hänt sannolikt ha bedömts som sexuellt utnyttjande som har en lägre straffskala.

Annons

Mannen döms nu till 3 års fängelse mot 2,5 år i tingsrätten. Han ska dessutom betala drygt 80000 kronor vardera till kvinnorna i skadestånd.

Mannen och de två kvinnorna träffades på en krog i Stockholm och följdes sedan åt hem till kvinnornas lägenhet där han våldtog dem. Den ena kvinnan var redlöst berusad medan den andra sov och vaknade av att mannen genomförde ett samlag med henne. Med den nya sexualbrottslagen betraktas detta som våldtäkter eftersom kvinnorna svår berusning respektive sömn räknas som ett hjälplöst tillstånd. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons