Annons
Nyheter

Försöksprojekt ger svenskar med invandrarbakgrund arbete

Arbetslösheten bland invandrade svenskar är onödigt hög. Det tror sig Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, nu kunna ändra på med hjälp av specialutbildade arbetsförmedlare.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2005

I försöksprojektet Arbetsplatsintroduktion för vissa invandrare har omkring 6000 arbetslösa fått specialstöd i sitt arbetssökande. Utfallet är lovande; lite drygt hälften, 52 procent, har sedan starten hösten 2003 fått någon slags jobb, enligt Ams statistik. De flesta jobben har kommit inom offentlig förvaltning och tillverkningsindustrin, men en betydande del har också fått jobb inom bygg- och hotell och restaurangbranschen.

Gemensamt för deltagarna är att de tillhör en grupp svenskar som fortfarande har svårt att tränga in på arbetsmarknaden – de vars enda gemensamma nämnare är att de har någon slags invandrarbakgrund.

Annons

– Omkring 80 procent av de svenskfödda, men bara 60 procent av de utlandsfödda, har ett arbete. Om sysselsättningen bland dessa gick upp till samma nivå som bland de svenskfödda skulle 115000 fler människor arbeta, säger Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström. Därför startades försöksprojektet, som särskilt har vänt sig till dem med rötter i Iran och Irak, övriga Asien och det forna Jugoslavien. Genom att specialutbilda 275 arbetsförmedlare, som sedan följer med den arbetssökande ut på arbetsplatsen och fungerar som ett stöd under en tid, har introduktionen på arbetsmarknaden förenklats.

– De brottas alla med individuella problem. Men generellt kan det vara svaga språkkunskaper eller en annan kulturell bakgrund som gör att de behöver stöd för att kunna anpassa sig, säger Lars Sjöström.

Försöksprojektet drivs fram till utgången av detta året. Sedan kan regeringen besluta om en fortsättning. (TT)

Johan Andersson

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons