Annons
Nyheter

Företagare på Österlen allt äldre

Företagarna på Österlen blir allt äldre. Regionen utmärker sig i förhållande till övriga delar av Skåne. Mer än hälften av företagarna i de fem Sydöstskånska kommunerna är äldre än 50 år. Det visar en rapport gjord av Svenskt näringsliv i Skåne.
Nyheter • Publicerad 21 april 2004

- Vi har ingen förklaring till varför det är så här. En gissning är att det beror på att det finns många lantbruksföretag med många äldre och att det finns många små företag, säger Ulrika Wik, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv i Malmö. Rapporten bygger på uppgifter framtagna av Statistiska centralbyrån, SCB. I Skåne är 47,5 procent av företagarna över 50 år. I Tomelilla är motsvarande siffra 54,4 procent. - Det är svårare att starta ett nytt företagande än att utveckla en redan befintlig verksamhet. Vi hoppas att det här företagen ska uppmärksammas som en tillgång med en enorm potential, säger Ulrika Wik. Svenskt näringsliv vill genom rapporten visa på de problem som många företag står inför när det gäller generationsskiften. Organisationen hävdar att 20 000 företagare i Skåne och 140 000 i hela Sverige står inför generationsskiften eller i värsta fall nerläggning. - Det krävs att företagare, politiker och näringslivsorganisationer hjälps åt för att underlätta generationsskiften, säger Ulrika Wik. Samtidigt minskar skatteintäkterna för kommunerna. Rädsla för att förlora jobb och ytterligare intäkter är uppenbar. Tomelilla kommun har 1 600 företagare i olika bolagsformer. Av dessa är cirka 600 lantbruksföretag. Andelen lantbruksföretag minskar successivt. Hanseric Jonsgården är näringslivsutvecklare i Tomelilla och han har ingen förklaring till varför kommunen och Österlen utmärker sig. - Jag vet inte vad det beror på. En förklaring kan vara att de yngre har svårt att ta över. Det är ju en del byråkrati och det kan bero på okunskap om hur man växlar över, säger han. Att som enmansföretagare jobba en hel dag för att tjäna pengar för att därefter på kvällstid sköta företagets pappersarbete är något som kanske avskräcker de yngre, menar Hanserik Jonsgården. Tillsammans med bland andra Svenskt näringsliv i Skåne kommer näringslivsutvecklarna i Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Skurup därför att fokusera kring hur de allt äldre företagarna ska ersättas utan att företagen läggs ner. Det handlar om gemensamma seminarier med tips och råd för företagare som vill ta över befintliga företag. Några mer genomgripande förändringar i det kommunala regelverket kan Hanseric Jonsgården dock inte se som möjliga i sammanhanget. - Det är frågor som ligger på nationell nivå, säger han. Föga överraskande är det också vad Svenskt näringsliv föreslår i sin utredning. Ulrika Wik menar att kommunpolitikerna måste medverka till att regering och riksdag ändrar flera av de skatteregler som påverkar generationsväxlingen. - De regelförändringarna är viktigare för kommuner på Österlen än för andra, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons